lördag 5 mars 2016

Armeniska Jerusalemspatriarkatet - Jerusalem

0700. Mässa. Armeniska kyrkan, Jerusalem.

Vi samlas utanför vårt hotell (Jaffa Gate Hostel) kl 0615, i tron att mässan börjar kl 0630. Det visar sig att den börjar kl 0700, så vi traskar tillbaka och äter lite frukost. Vi återvänder strax innan kl 0700. Vi går in. Platsen är tom. Vi vet inte riktigt var vi skall ta vägen. Plötsligt kommer en procession, med herrar i långa svarta kappor. Några har vida huvor över huvudet. Svart. De går i en lång rad och går in i olika dörrar. Vi blir osäkra över var vi skall ta vägen. En av dem ser vår osäkerhet och lotsar oss till rätt dörr, vi hittar in och hittar en plats på en bänk nära dörren. Det är ca 20 personer i de som leder gudstjänster och kanske 3-4 deltagare, förutom oss (Tobias, Sofia och jag).

Jag får, senare, lära mig att de har en skola i kyrkan. De yngre herrarna i kören är studenter. De är verkligen samdrillade i den vackra sången.

Det finns några få bänkar runt sidorna av kyrkorummet. Vi sätter oss i kanten. Här finns bara män, de flesta i de långa kapporna. Det finns inte heller några kvinnor, förutom vi, bland kyrkobesökarna. Bara män.

Väggarna är fyllda av målningar. Jesusbilder som mörknat med tiden. Berättelserna, i bilder, täcker väggarna. Jag tänker att tavlorna har mörknat av tidens tand, föroreningar och av den ständiga rökelsen. Gloriorna syns tydligt, dock. De lyser som guld.

Jag korsar mina ben och får en tillsägelse. Så får man inte sitta här. Efter en stund missar jag, glömmer mig, och får en fin vink igen. Det visar sig att det är att inte visa vördnad för korset att sitta med korslagda ben. Det var t o m att vanhelga korset. Ja, det vill jag ju inte göra, men det är förstås inte helt lätt att ändra sina vanor. Vissa saker går mer automatiskt.

Vackert mässande gregoriansk sång ljuder samtidigt som gudstjänstledaren sprider rökelse - välsignar - bilder och kyrkobesökare. Det känns skönt att han gör det också över oss. Därtill fantastiskt samstämd sång. Njutbart vackert.

Taket är fyllt av lampor och lyktor, som hänger ner i långa rep från det höga taket. Jag undrar hur de kan tändas, men upptäcker att de kan hissas upp och ner i rep som är bundna i sidan av pelarna. Golven är kalla, stora ytor är täckta av vackra mattor. Väggarna är täckta av kakelplattor. Den kylslagna temperaturen gör inget när jag fylls av en inre värme av tonen i gudstjänsten. Jag förstår inte vad de säger, men känner mig tillfreds i rummet, framförallt genom rökelsevälsignelsen och den vackra sången.

Tack, Tobias, för peppande för detta besök. Tack, Sofia, för att också du var med. Det var fint och trivsamt - tillförande till den nya dagen. Denna plats, en sådan mässa, besöker jag gärna igen.

A..
(Jerusalem 5/3 2016)


Armeniska Jerusalemspatriarkatet - Jerusalem 

Cathedral of Saint James i  kvarteren i Jerusalem
Huvudkvarter; Jerusalem, Israel 
Territorium; Jerusalem, Palestinska territorierna 
Utbredning;  Israel,  Jordanien, Palestina 
Språk; Armeniska 
Anhängare; 14 000 
Armeniska Jerusalemspatriarkatet finns i Armeniska stadsdelen i Jerusalem, och lyder under Armeniska apostoliska kyrkan. I Jerusalem använder armenierna sig av den Julianska kalendern, medan resten av Armeniska apostoliska kyrkan samt övriga ortodoxa kyrkor följder den Reviderade julianska kalendern.

Inga kommentarer: