Resor som spelar roll.

Blogginlägg om de senaste resorna finner du bland de löpande inläggen, vid de år där resorna företagits. Titta på årtalen i arkivet i vänsterkanten så hittar du kanske rätt. De två första Indienresorna hittar du inte, förstås. Jag hade ju inte börjat blogga då.


2016, besöktes Israel, Palestina, USA (Boston marathon), Kanada och Algeriet (västsahariskt flyktingläger). Fyra nya (= Israel, Palestina, Kanada & Algeriet) länder, sålunda. Summeringen av besökta länder säger nu 34 länder, om jag räknat rätt.

Juli 2017. Vi - jag & Leif - tog en liten cykeltur under den sommarmånad som bör vara en varm månad. Juli, alltså. Vi styrde kosan norrut. Ja, vi fick använda regnkläderna rätt mycket. De åkte av och på, igen och igen. Det blev en ovanligt kort tur, men 100 mil i Sverige är ändå inte fy skam. Vi bor i ett vackert land. Varje resa bär väldigt många olika bilder. Att resa är viktigt och väldigt tillförande. Per cykel, norrut i Sverige, totalt 100 mil. Solskenscyklisterna fick en redig dos regn på sig. Vi gillade resan ändå.

Mars 2017. Vi åkte till Barcelona på en kortresa. Vi sprang marathon och mamma följde med som coach. Vi vandrade runt om i stan, hade det trevligt och fint. Mamma var en alldeles utmärkt coach under loppet. Och en utmärkt promenadtjej under dagarna. Och en utmärkt kartläsare. Ett schyst ressällskap, helt enkelt.


November 2016. Västsahariskt flyktingläger i AlgerietJag åkte till det västsahariska flyktinglägret i Algeriet för att besöka en västsaharisk ickevåldsorganisation. Jag åkte tillsammans med Kristna Freds (SWEFOR) för att träffa organisationen NOVA. Vi var ca 10 personer från Sverige som övade och talade om ickevåld tillsammans med människorna i NOVA. Vi talade om strategier och metoder kring ickevåld och lärde oss mer om deras möjligheter och förutsättningar i flyktinglägret.

April/maj 2016. USA/Kanada. Resan inleddes med Boston maraton och fortsatte sedan norrut genom Massachusetts, New Hampshire och Vermont till Kanada. Resan blev inte som tänkt, men vi har ändå lärt oss nya saker. Det får ändå ses som positivt, vill jag tänka. Boston maraton, vårt möte med Eli & Barbara i Concord samt dagarna i Montreal/Kanada var höjdpunkterna under denna resa.

Mars 2016. Israel - Palestina. Ja, det finns mer att lära. Denna resa har givit mig nya insikter, en stark önskan om att återvända hit igen och hur viktigt det är att alla tar del av världens viktiga frågor. Särskilt de som rör frågor om mänskliga rättigheter, folkrätt och vår allas delaktighet. Vi har talat om ickevåld, fred och vad var och en kan göra för att komma närmare fred i regionen. Vi har talat och funderat kring vad vi, som rest, kan göra. För mig handlar det om att göra, vare sig det är smått eller stort - att inte bara sitt tyst och betrakta vid sidan om. Om detta vill jag berätta - alltså, det jag har sett med egna ögon och det jag har fått mig berättat av de människor och organisationer som vi här har mött. 

2015 besöktes Danmark, vilket inte var så nytt. Ett nytt maratonland, ja, men inte ett nytt tidigare obesökt land. Sommarcykelturen gick i Sverige och på vackra Bornholm (Danmark).

Juni/juli 2015. Norrtälje - Öland - Blekinges & Skåneskust, Bornholm, Småland. Åter till Öland. Per cykel ca 180 mil, där de första 59 milen gick från Norrtälje - Öland. Resten gick, efter några vilodagar på Öland, vidare med Leif som sällskap. En finfin tur. Solskenscyklisterna fick känna på kraftig vind, regn, småmulet och finfin sol - ja, ett blandat väder fick vi denna gång. Malmö minns jag som vindens utgångspunkt - en väldig kraft.

2014 besöktes Frankrike (Paris Maraton), Polen, LitauenLettland, Estland (cykeltur i ljuvlig sommartid) samt Tjeckien (Prag, när Leif fyllde år). Av dessa länder är Litauen, Lettland och Tjeckien nya för mig. Summeringen säger här 30 länder.

Juli/augusti 2014Korpskog/Öland - Karlskrona - båt till Gdynia/Polen - Litauen - Lettland - Estland - Paldiski - båt till Kapellskär & hem. Ca 170 mil per cykel. Strålande sol, varmt & finfint hela vägen runt. Begreppet solskenscyklisterna myntas

Januari/mars 2013Indien 2013.
Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Orissa, West Bengal, Andaman Islands. Cykel längs Indiens östra kust, från Chennai/Madras till Kolkata/Calcutta. Solsken & värme.

Mina besökta länder (när vi begrundande detta vid nyår 2011/2012) var Cypern, Spanien, Frankrike, Polen, Tyskland (maraton i Berlin), Belgien, Holland (maraton i Amsterdam), Danmark, Norge, Luxemburg, Ungern (halvmaraton i Budapest), Österrike, Schweiz, Indien (fina cykelturer), USA, Grekland, Italien, Finland, Estland, Kina, Thailand, Malta (maraton), England, Portugal (halvmaraton i Lissabon) och Sverige (25 st). Av dessa hade 16 besökts tillsammans med Leif. 

Under 2012 besökte vi bara tidigare besökta länder, men under 2013 tillkom två nya till listan; Island (Reykjavik Maraton) och Turkiet (Istanbul Maraton). Resan i Indien 2013 gav inget nytt land, men många nya upplevelser. Summeringen säger nu 27 länder.

December 2011 - januari 2012Indien 2011/2012.
Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala. (Cykel längs Indiens västra kust, från Mumbai/Bombay Till Trivandrum/Thiruvananthapuram. Solsked & värme.

December 2010 - januari 2011Indien 2010/2011.
Kerala, Karnataka, Tamil Nadu. Motorcykel i de sydliga delstaterna. Solsken & värme. 

December 2006Indien 2006.
Goa, Karnataka. Motorcykel i några av de västra delstaterna. Solsken & värme.


December 2005. Indien 2005.
Himalaya. West Bengal, Sikkim. Motorcykel i berg i nordost - oj, så spännande och nytt. Solsken & värme.


Inga kommentarer: