Jag är bekant med uppgiften att inte värma mat och dryck i plastförpackningar/matlådor, eftersom det riskerar att fälla farliga kemikalier. Dessa kemikalierna hamnar därmed i maten/drycken, det är högst olämpligt att kemikalierna hamnar i en människokropp (eller djurkropp). Värm alltså inte mat eller dryck i en plastförpackning. Häll inte heller kokande vatten i en plastförpackning, om du tänker dricka vattnet. Det kan skada din hälsa.
Polyetentereftalat (PET) (Polyester); Denna plast är slitstark och passar därför bra i returflaskor, ”pet-flaskor”. PET är även samma sak som polyester, vilket används i till exempel fleece. Det finns en risk för läckage av ftalater till drycken i flaskorna. Köp glasflaskor istället för plast, tänker jag, eftersom så mycket onödig plast hamnar i naturen. Ju mer plast som tillverkas, desto mer plast hamnar i naturen, även om inte just din plast hamnar där.
Polyetylen med hög densitet (PE-HD); Detta är en vanlig plast i förpackningar för flytande produkter, flaskor och så vidare, men finns även i plastpåsar. Den är kraftigare och tätare än polyetylen med låg densitet (nummer 4). Låg risk så länge den inte upphettas. Använd tygpåsar istället för plastpåsar. Det går utmärkt att klara sig utan plastpåsarna om - när - man anstränger sig en aning.
Polyvinylklorid (PVC); Bör undvikas helt! PVC används i mjuka plastprodukter som kablar, rör, regnkläder och till exempel matförpackningar och leksaker. Ämnet är hårt varför det tillsätts mjukgörare i form av ftalater. Mjukgörarna läcker sedan under hela produktens livstid. Släng alla PVC-produkter som barn kan komma i kontakt med. PVC innehåller även klor som kan frisätta farliga gifter vid upphettning och importerade PVC-plaster kan dessutom innehålla bly. Undvik därför så långt det är möjligt.
Polyetylen med låg densitet (PE-LD); Låg risk om den inte upphettas. Finns främst i klämflaskor och tuber för livsmedel samt ”vanliga” plastpåsar.
Polypropen (PP); Denna plast har inga idag kända miljögifter. Är vanlig i förpackningar som sirapsflaskor, yoghurtburkar och ketchupflaskor men finns även i livsmedelsförpackningar som ska tåla att bli varma, så kallad ”tupperware”, då polypropen tål höga temperaturer.
Polystyren (PS); Undvik så långt det är möjligt då polystyren tillverkas av etylbensen som kan läcka till livsmedel. En relativt hård plast som används till engångsprodukter som plastbestick, muggar och salladslådor men även till leksaker, köksmaskiner och datorer. Produkterna är ofta impregnerade med bromerade flamskyddsmedel. Polystyren återfinns även i ”uppblåst” expanderad form, som frigolit och i förpackningar och tråg för charkuterivaror.
Övriga plaster; Bör undvikas i produkter som används till mat! Dessa plaster återfinns på mängder av olika plastprodukter, allt från cd-fodral till nappflaskor och matlådor. Det kan bland annat vara polykarbonat som är en hård och glasklar plast som används i kökstillbehör och innehåller bisfenol A men även polyamid som ofta används i köksredskap som till exempel slevar.
På Fältbiologernas hemsida läser jag också att; En PET-flaska ska till exempel aldrig återanvändas som vattenflaska utan är avsedd för den köpta drycken. Detsamma gäller glasslådor som du inte bör återanvända som matlådor och definitivt inte hetta upp då farliga ämnen går över i maten. Förvara alltid feta produkter som olja eller nötsmör i glasburkar då fettet ”löser upp” plasten vars ämnen sedan förs över till livsmedlet.
Det bästa är förstås att inte använda plast, alltid. I någon form alls. Plasten är ett gissel för naturen.
A..
Källa; Fältbiologerna
Länkar;
Densitet
Aftonbladet - avgift på kassa plastpåsar
Expressen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar