måndag 7 mars 2016

Klippmoskén JerusalemKlippdomen eller Klippmoskén är en muslimsk helgedom i Jerusalem. Den räknas som islams tredje heligaste plats efter Kaba i Mekka och profeten Muhammeds moské i Medina. Klippdomen är öppen för bön, men där hålls inga gudstjänster och den betraktas därför inte som moské. Klippdomen är världens äldsta existerande muslimska byggnad. 

Den lyser stark, syns verkligen vart än vi befinner oss. Står vi högst på en av de många vackra kullarna syns den tydligt. Står vi nära Västra muren ser vi den också, liksom från det tak vi befunnit oss på i nästan en veckas tid. Ja, den står stolt där, innan för de gamla murarna i den gamla staden i Jerusalem. 

Wikipedia berättar att klippdomen uppfördes i sin nuvarande form på Tempelberget mellan åren 687 och 691 av den nionde kalifen, Abd al-Malik. Efter det första korståget togs Klippdomen över av Augustinerorden som omvandlade den till en kyrka medan al-Aqsamoskén blev ett kungligt palats. När Saladin tog över Jerusalem år 1187 blev Klippdomen åter en muslimsk helgedom. Under mamlukerna liksom det efterföljande Osmanska rikets styre blev Klippdomen föremål för omfattande kunglig mecenatverksamhet, sultan Süleiman den magnifike lät täcka exteriören med kakelplattor vilket tog sju år att färdigställa.

På sidan Travelmarket.se sägs att Klippmoskén är Jerusalems varumärke. Moskén är med sin imponerande kupol och sitt lika så fantastiska inre, anges som ett måste för besökare i Israel. Det var här Abraham förberedde sig inför att offra sin son och det var enligt Islam också här profeten Mohammed steg till himlen.

Ja, det finns mycket tro och religion i denna stad. De samsas här, ja, men ändå inte. De har en del att jobba på - för fred och samsandet om en fantastisk stad med mängder av historia för många troende och intresserade. Ja, detta är en fantastiskt plats.

Jag har nu lämnat Jerusalem, men tänker mig att jag vill återvända för att än mer utforska historien bakom kyrkor, synagogor, moskéer och andra trosbaserade byggnader liksom även kring betydelsen av de olika dräkterna, procedurerna och förhållningssätten i religionerna. Ja, jag blir mer nyfiken på detta här. Till detta vill jag komma tillbaka.

A..
Länkar
Wikipedia.
Reseguiden.se
Travelmarket.seInga kommentarer: