onsdag 16 oktober 2013

Föreningsglädje ..

Föreningslivet är fantastiskt. Det ger oss möjlighet att samlas tillsammans med andra och göra sådant vi tycker eller ser som viktigt. Sverige är ett fantastiskt föreningsland, där det finns möjlighet att engagera sig i nästan vilken riktning som helst. Föreningslivet bygger på att vi kan enas och verka tillsammans, under demokratiska former. Det förutsätter att demokratin fungerar som tänkt.

Nej, det fungerar inte alltid som tänkt och då behöver någon slå larm och övriga behöver lyssna. I samvaro med andra byggs ofta olika lojaliteter. Ibland är de fantastiska, men ibland är de skadliga. De skadliga behöver vi se, uppmärksamma och upplösa. De fantastiska behöver vi se, uppmärksamma och höja till nya nivåer. Tillsammans - för föreningens bästa.

Jag uppskattar samarbeten där vi höjer varandra. Där vi gör vårt yttersta för att lösa problematiken utan hårda ord, med samtalet som vår följeslagare. Och där vi inte hårdnackat insisterar på vår ståndpunkt utan istället rör oss i riktning mot samförstånd.

Nej, jag tror inte på de hårda orden. Nej, jag tror inte på våld. Nej, jag tror inte på manipulation. Jag tror på det gemensamma samtalet där vi gör vårt yttersta för att enas.

Föreningslivet är fantastiskt. Särskilt när vi lyckas arbeta - tillsammans - för föreningens bästa.

Anette Grinde
Föreningsaktiv föreningsutbildare

Inspirerad av;
Förening i rörelse - guide för utveckling
Lars Hogedal
Isbn 978 91 85433 705


Mer länkar & sånt;  Intressant. Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seKnuff bloggar -  -  -  - föreningsdemokrati - kassör - styrelsemöte - styrelsekursVolontärbyrån - STF - Marathonsällskapet

Inga kommentarer: