måndag 21 oktober 2013

Amsterdam ...

Amsterdam.
En mycket trevlig stad.
Kanalen Amstel skär genom staden. Liksom många andra kanaler som går kors och tvärs.
Platt.
Väldigt många cyklar.
Cyklisterna är lite farliga, eftersom de är så många och kommer så tyst.
Många små affärer.
Fint.

EasyHotel.com. (Amsterdam City Centre South). Typ Ryan Air-stuk. Fast för hotell. Bara det nödvändigaste ingår och övrigt får du köpa till. Det är väldigt små rum. Här ryms en dubbelsäng (160 cm), en dusch/toakabin (ca 2 kvm), en ”hall” (ca 2 kvm) och inget mer. Minimalistiskt. Varje tillägg kostar mer. Som t ex TV, handduk, internet eller städning. Mer yta går inte att få. 8 kvm får vara nog. Inte går det heller att få ett bord, något att hänga kläderna på (krokar/hängare saknas) eller ett tandborstglas. Nja, lite väl minimalistiskt kanske man kan tycka att detta är.

Cykelparkeringen vid centralstationen får oss att le. En evinnerlig mängd. Det är definitivt inte läge att glömma var man har ställt sin cykel. Man måste absolut veta exakt position.

Jag gillar järnvägsstationer. Särskilt de stora. Detta var en sådan. Ett mycket stort och mycket beständigt hus i form av en stor tegelbyggnad, avsedd att rymma många tåg, många människor och stå i evig tid. Det är vackert, tycker jag.

Husen är roliga här. De är ofta smala. De lutar ut mot gatan eller kanalen. Överst hänger en krok. Lutning och krok ger en god möjlighet att hissa upp gods till övre våningen. Det ser rätt intressant ut med de olika lutningarna på husen, men det lär finnas en byggnadsstadga som ange den maximala lutningen på husen. Tur är väl det, annars skulle de säkert luta mycket, mycket mer. Hus bredvid varandra lutar olika mycket. Det ser smått oroväckande ut ibland. Fast också rätt skoj.

Magere Brug, är en känd bro i stan. Den är mager, som i smal, och fin. I staden finns det ca 1600 broar, vilket ter sig begripligt med den mängd kanaler som skär genom stan och att det alltid finns en bro strax intill var man än går. Broarna är de enda uppförsbackarna som bjuds.

En fantastisk mängd kanaler skär hela tiden vår väg. Broar och smala gator, många turister och väldigt många cyklister samsas i staden. I kanalerna ligger väldigt många husbåtar, pråmar och småbåtar. Det ger en härlig stadsbild. Cyklisterna plingar frenetiskt när turisterna samlas vid någon alltför smal bro. Ja, det är verkligen en stad för cyklister. Platt och fin som den är. En kajakist paddlar raskt förbi när vi tittar på 100-tals hängslås som hänger på en kätting till en bro. Hänglåssamlingar verkar finnas i varje stad. Att paddla kajak i kanalerna verkar inte vara så vanligt i denna årstid, men jag finner idén sympatiskt. Det kanske är ett fint sätt att utforska staden och landet på. Kanske skall jag prova att göra det?

Vid blomstermarknaden säljs många lökar och frön. Den är välbesökt. Många botaniserar runt och undrar hur de ser ut när de blomstrar därhemma. Kanske som i butiken, där någon har gröna fingrar, eller kanske på sitt egna blomstersätt i en annan miljö.

Vi får en fin småstadskänsla trots att staden ändå är ganska stor. Den är rätt så låg och gatorna/gränderna är smala. Det är mer cyklar än bilar i de centrala delarna av stan. Vi har svårt att finna någon större matvaruaffär, men det finns gott om små delikatessbutiker lite här och lite där.

Albert Cuyp Straat ligger rätt nära vårt hotell. Det är en lång, lång marknadsgata. Trivsam. När vi gick här under förmiddagen var här full kommers. När vi vandrade åter efter kl 1800 var det stängt. De plockade ner ställningarna, städade och ställde i ordning när vi passerade. När vi frågade visade det sig att marknaden var öppen sex dagar i veckan, inte söndagar, och att man tog ner alla försäljningsstånd och ställningar varje kväll och ställde upp dem igen varje morgon. Snyggt, städat och prydligt. Ordentligt skall det vara.

Ost verkar tilltala holländarna. Vi ser många små ostbutiker med många sorters ost. Pestoosten blev en favorit hos oss, när vi provsmakar några olika sorter. Kanske kan man inte äta så mycket av den, men gott var det i varje fall.

Ibland är det lite trickigt att gå. Vägarbeten, spårvagnsspår, cyklister, bilar och ganska många människor gör att man får se sig för en aning när man storögt turistar i staden. Här är trevligt att vara. Jag blir glad av de smala och lutande husen (alla i sten – det är förbjudet att bygga i trä i staden) och av alla cyklister. Jag blir glad av att se så många olika sorters cyklar, där barnen ibland sitter bak och ibland fram. Ibland sitter i korgar och ibland i stora lådor, men aldrig med någon hjälm på huvudet. Det gör mig förstås inte så glad. Kanalerna gör mig dock glad. De är fina. Här är riktigt fint.

Än är vi inte klara här, men hit åker jag gärna igen.

A..
Amsterdam 18 oktober 2013

Vi är här 17-21/10 2013. Amsterdam Marathon går den 20/10 2013.

Mer länkar & sånt;  Intressant. Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seKnuff bloggar -  -   -  -  Nederländernakanaler - Amstel - EasyHotel - ...
Inga kommentarer: