onsdag 16 oktober 2013

Jamen, varför är dom här?

Jamen, varför är dom här? Kan dom inte stanna där dom är?

Han talade med en smärre brytning. Typ så att jag måste skärpa mig för att lyssna. Han var journalist från Eritrea, arbetade på arbetsförmedlingen och var aktiv i en invandrarförening i Sverige. Han talar lågmält och krasst, men jag blir rätt upprörd inombords. Okej, men varför gör vi inte samhället enklare för alla genom att visa vägen till vikten av att tala sanning oavsett hur den ser ut? Varför visar vi inte vägen till mänskliga rättigheter, begripligt språk och människor som förmår bygga jyssta broar mellan regler och folk? 

Varför är dom här? Ja, antagligen för att dom inte kan vara kvar i ett liv av förtryck, fattigdom, krig och allt annat som gör livet fruktansvärt svårt att leva.

Skulle du ha stannat om du vore i deras situation? Eller skulle du ha försökt skapa ett helare liv någon annanstans?

Få till allt det här nu. Låt de som behöver skydd, får det skydd som krävs. Få till det nu, för allt i världen.

Om du vill ha det jysst och rättvist för dig och dina barn, måste det väl få finnas någon liten rättvisa också för alla andra. Eller?

Jag hör att en felunderrättad tolk kan skapa rätt mycket orättvisa för många. Förstöra. Eller en enskild advokat med så många ärenden att det är uppenbart att det inte går att göra dem rättvisa. Liksom rykten, absurda myter och felaktiga fakta.

Lätt rätt är det knappast, men mer rätt än nu kan det säkert bli.

Anette GrindeMer länkar & sånt;  Intressant. Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seKnuff bloggar -  -   -  -  Ickevåldfrihet - asyl - flyktingar -

Inga kommentarer: