fredag 4 oktober 2013

Hållbarhet - vinstmaximering eller som ett mått av kärlek till vår jord

Jag besökte ett seminarium i morse, som gavs av Roslagens Sparbank. Föreläsare var Amanda Jackson, koncernstrateg på Swedbank.

Hållbarhet är ett vitt begrepp och det gör mig glad att Roslagens Sparbank inbjuder till denna typ av föredrag. Det är viktigt, för mig och för många andra, att se sin del i vilka fotspår vi lämnar efter oss. Det är lätt att tro att jag inte kan påverka, men visst kan jag det. Jag kan, med min handling, med mina steg och med mina ord påverka i de kretsar jag rör mig. Om jag vill och anstränger mig, och prioriterar detta. Om jag inte gör det, så har jag inte bidragit utan tagit för givet att någon annan tar min andel på sin lott också. Det är inte troligt att det är så många som anstränger sig för att ta min lott, när det är nog så påfrestande att se över sin egen situation.

Om jag tänker på vilka varor jag köper, vilka resor jag företar mig, vilken utrustning jag nyttjar och hur jag hanterar mina sopor så är jag en bit på väg. Om jag också ställer frågor i butikerna varifrån varorna kommer och hur leverantörer och underleverantörer hanterar sina inköp, så går jag ytterligare steg i rätt riktning. Jag blir här påmind om att det är dags att ta ytterligare steg i den riktningen. Att i butikerna fundera kring arbetsrätt, drägliga arbetsförhållanden, mänskliga rättigheter, hållbar miljöpolicy i kemi och naturfrågor hos leverantörer och underleverantörer mm. Om jag inte frågar, och väntar på svar, så kan jag ju inte påverka. Det är hög tid att ändra mitt beteende här. Vara lite påstridig, helt enkelt.

Hur tänker vi kring hållbarhet? Gör vi det för att vi måste, för att det är det ekonomiskt mest försvarbara (mest vinster med nöjda kunder eller billigast för mig som enskild person) eller gör vi det för att vill att vår jord skall finnas kvar i ett fint skick till våra efterkommande?

Hur tänker du kring hållbarhet?

Anette Grinde
Fler länkar & sånt;  Intressant. Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seKnuff bloggar -   -  - hållbarhet - Fair Trade Center - Civil olydnad - Choklad -

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Har du läst vad vi skrev på Sparbankens hemsida om företagarfrukosten med Amanda?

Läs mer om frukostseminariet med Amanda Jackson


/Markus, Webredaktör Roslagens Sparbank

Ps. Jag kommer lägga upp en länk till din blogg på Roslagens Sparbanks Facbook-sida också. Tack för att du skriver!

Reflektioner Allteftersom sa...

Tack, själv, för inbjudan till fina föredrag, länkning och kommentarer.

Allt Gott. A..