fredag 19 februari 2016

Käre företagare - tacka inte nej till räntan...

Insändare i DN 19 februari 2016

Jag ler snett, med lite lagom förtvivlan i kanten, när jag läser sms-insändaren i DN idag. Detta är en fråga vi nästan alltid talar om på mina bokförings- och skattekurser med företagare och föreningsliv. Varje post måste bokföras, vare sig den är liten eller stor. Precis som alla andra insättningar/uttag måste bokföras så måste också räntan (den vi fick tidigare men inte nu längre) på banken bokföras. Någon skillnad på vårt bankkonto hos Skatteverket (d v s skattekontot) är det förstås inte. Skillnaden nuförtiden är bara att vi får ränta på våra pengar hos Skatteverket - men inte hos banken.

Den andra frågan är räntan på pengarna som lånas ut till staten. Tacka för Guds skull inte nej till räntepengarna - det är verkligen inte någon konst eller svårighet att bokföra dem. Du måste ju ändå göra avstämningar av kontot, du har ju andra transaktioner där också, eller hur?

Nej, snickarn, vi tackar inte nej till ränta på de pengar företagarna lånar ut till till Skatteverket. Vi ber verkligen inte Skatteverket sluta med dessa betalningar. Varför skall vi låna ut pengar gratis?

Nej, snickarn, ekonomi, administration och bokföring är inte fritid. Det är arbetstid i ditt företag. Ibland lejs uppgiften ut till andra, ibland anställs människor för detta. Där finns konsulter, ekonomer och administratörer. De arbetar med frågor som dessa, på högst reell arbetstid. Jag vill tro att det ingår i din arbetstid, när du väljer att göra den själv - uppgiften tillhör helt klart ditt företag.

A..


Inga kommentarer: