fredag 26 juli 2013

Krönika tidningen Helg ..


American Car Show gick av stapeln häromveckan. Vi tog en cykeltur in till Norrtälje för att titta på festen. Solen sken, vår vackra park var fylld av makalösa bilar och mängder av människor. Jag blir så glad över sådana evenemang. Tänk, så många timmar det läggs ner på pyssel med gamla bilar. De går från skrot till fantastiska konstverk. (Och ja, ibland går det tvärtom). Ja, så många timmar det läggs ner för att genomföra alla dessa fantastiska evenemang i vår stad. Tänk, så många människor som tillför tid, kraft, glädje och pengar för att detta skall kunna göras just här. Nog kan man inte annat än bli glad för denna underbara ihärdighet. Det är en himmelsk tur, att det finns sådana som gör.

Nyligen drog vi nordväst, för en utflykt över helgen. Vi slog oss ner på en liten camping, ca 2 mil från Avesta strax nära Dalälven och vid Dalarnas södra kant. Där var riktigt fint. Vi tog en cykeltur runt Färnebofjärden. Turen förde oss till Dalarna, Västmanland, Uppland och Gästrikland på en och samma cykeltur. Inte en mygga inom synhåll, men väl fantastiska vyer. En nationalpark, flera naturreservat, öppna odlade och betade landskap, skog och mark av helt olika karaktär, ljuvliga blomster, njutbara skogsvägar, stigar och otrafikerad landsväg tillsammans med lätt vajande flaggor mot den ljuvligt blå himlen och det underbart gröna landskapet. Vi bor i ett land som är fantastiskt vackert. Jag drar djupa andetag av lycka, när jag begrundar all den ljuvliga natur jag kan och får vara mitt i. Den är min. Fast den också är din. Vår allas, rent av. Så ljuvligt vackert, så rent och så fint. Det gäller att minnas ibland, att mycket av det allra vackraste finns nära. Nästan bara runt min egen knut. Nära, enkelt och tillgängligt. Ja, nästan som mitt alldeles eget.

Årets Grannsämja har precis hunnit passera. Det är ett grann-knyt-kalas där alla i vår by ansluter och bidrar. Vi upptäckte häromåret att vi inte visste vilka flera av våra grannar var. Vi talade inte med dem. Log knappt när de passerade. Det har blivit ändring på det. Nu kalasar vi tillsammans på paj, tjälknöl, färskpotatis och underbara sommartårtor, samtidigt som vi får loss alla de roligaste historierna som hänt sen sist. Plötsligt är grannarna fantastiska människor, istället för skumma figurer som passerar på vägen. Det gör verkligen sitt till för vänskapen och grannglädjen, att mötas, lyssna och njuta av mat och samtalslust en stund. Att missa detta sommaräventyr gör man inte gärna.

Nu är tid för fler evenemang, mer sommarsol, ljuvlig grönska och njutande människor i mängd. För vad vore Norrtälje och vår vackra lilla stad utan all denna sommarflärd?

Anette Grinde

 
Krönikan är publicerad i
tidningen Helg, Norrtälje Tidning 20130726
 

1 kommentar:

Kerstin Starck sa...

Tack fina Anette!
Jag lever via andras ord sedan länge, när det gäller fysiskt förändrad ort, som du vet. Så TACK för levandegjord cykeltur (bl.a.)!

Sommar-Kram, fylld av Kärlek,
från vännen Kerstin Starck