onsdag 14 augusti 2013

Såld

Såld.
En sann historia.
Natasja T - Vera Efron
Efron & Dotter
2006
Isbn 13 978-91-856530-1-0

Såld är en skrämmande, gripande och sann berättelse om en ung flicka som drömmer om ett bättre liv men i stället blir ett offer för trafficking. Natasja växer upp på den fattiga landsbygden i Ryssland men vägrar förlika sig med den tröstlösa tillvaron i byn. Sjutton år gammal flyttar hon till Sankt Petersburg för att studera – men kommer inte in på högskolan.

Utan någonstans att ta vägen lockas hon av ett till synes oemotståndligt erbjudande om ett jobb som barnflicka i Sverige. Fast det hon tror är en biljett till frihet och rikedom visar sig bli en värre mardröm än hon kunnat föreställa sig.

Gång på gång säljs hon till olika män men trots att hon sakta bryts ner vägrar Natasja in i det sista att ge upp. I all tysthet börjar hon planera sin flykt ... I Såld berättar hon om hur hon mot alla odds lyckades bli fri.


Ja, Såld är verkligen en skrämmande berättelse. Skakande och fruktansvärd. Den måste vara skriven av någon med en väldigt livlig fantasi. Den får bara inte vara sann.

Det får inte vara sant att människor tar sig rätt att tro att man kan äga någon annan. Och agera som om rätten finns.

Det får inte vara sant att människor slår, våldtar och tystar oskyldiga, ovilliga och unga kvinnor i syfte att förminska dem, göra dem till sin handelsvara och förstöra deras liv.

Det får inte vara sant att polisen/utredaren säger att det är inte våldtäkt för att hon inte alltid vrålat nej, nej, nej och slagits för sitt liv. Hon överlevde för att hon stängde av, för att hon förstod att hon annars skulle dö. Dö av skam, av slag, av våld, av förnedring eller kanske av ett skott.

Nej, jag förstår att Såld är sann. Jag lider med kvinnorna och de fruktansvärda handlingar de har utsatts för. Lider, utan att kunna förstå hur man alls kan överleva dessa trauman. Jag förtvivlar över männen. Och över samhället som inte förstår och inte sätter stopp.

Kvinnor är ingen handelsvara. Deras kropp är deras egen. Den får inte skändas. Den får inte röras utan kvinnans medgivande och hennes kärlek till handlingen.

Såld gör mig rädd, arg, frustrerad och maktlös. Hur står det till med det mänskliga sinnet, som kan göra sådant mot unga kvinnor? Eller mot någon alls? Hur kan människor vara så grymma? Hur är det mänskliga sinnet konstruerat?

Med fasa läser jag om kvinnornas erfarenheter. Må vi få detta helvete att ta slut. Må männen straffas rättvist och må kvinnorna få hjälp att ta sig vidare till ett gott och kärleksfyllt liv. Ett liv fyllt av hopp och med en tro på att de flesta människor ändå är goda och vill dem väl.

A..


Adlibris. Bokus. Efron & DotterMer länkar & sånt;  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.se.  Knuff bloggar.

Inga kommentarer: