lördag 3 augusti 2013

Ljuvliga dag...


Det började med Axel. Han har goda idéer. Han behövde tjäna pengar, så han åkte runt i sommargrannskapet för att höra om han kunde ta sommargästernas soppåse till containern mot en krona. Han tjänade en hel del slantar på detta och när hans semestertid gick mot sitt slut bjöd han in sin kusin Andrea att vara med i uppdraget. Hon tackade ja, och när Axel åkte hem tog hon över uppgifterna i kvarteret. Varje kväll cyklar hon sin runda. Hon samlar in kvarterets sopor, får tomflaskor och burkar att panta och hämtar tidningen där det behövs. En och annan veranda har oljats och korsordsmakaren får några av de tomma rutorna målade i gult. Axel och Andrea, som nog är för unga för att få sommararbeta enligt gällande arbetslagstiftning, har alltså ordnat ett fantastiskt sommarjobb åt sig själva. De har lärt känna grannskapet och de får gott betalt för sina uppgifter. Vad månne bliva av dessa barn?

Igår badade Öland i sol. Dagen dessförinnan var blåsig, men solig. Gårdagen hade passat sig för en lång cykeltur, men ägnades istället åt gräsklippning och dikesröjning. Det blir som det blir, när arbetsuppgifterna pockar på att göras. Vi hoppas att vår grannfamilj från Norrtälje ännu är kvar på ön, så att de kan känna det vackra i annat väder än ruskigt regn, nu när solen ordentligt hittat hit.

Mor har goda bekantskaper här på ön. I går kväll åkte hon och köpte flera kg fantastiska hallon en bit härifrån. Precis nyplockade. Själv behövde jag bara komma med en liten bytta för att få del av härligheten. Det är riktig lyx, får man ändå säga. Vi åt den i frukostfilen idag på morgonen. Den är rent ljuvligt med en god dos färska hallon i solig frukosttid. Det är verkligen inte fy skam, det.

Idag är vädret fantastiskt igen, här på solen & vindarnas ö. Himlen är ljuvligt blå, vinden är relativt blid och solen gassar varmt. På vårt rörelseschema står det cykling, bestämmer vi raskt. Den norra udden skall rundas.

Vid 10-tiden kommer vi iväg. Vi lämnar regnkläderna hemma idag. Solen gassar skön från himlen. Vi åker ut mot kusten, passerar Alvedsjö bodar och njuter av färden upp mot Byrum. Kusten är förundrande vacker. Havet ligger lugnt och stilla. Norr om Byrum tar vägen slut. Här finns ett stycke vandringsväg genom sandig mark. Vi cyklar, men kanske borde vi istället gå. Naturen förstörs av cyklisterna här. Det är ömtåligt och förundrande vackert med sand, mossa och tallskog.

Strax är vi ute på cykelleden igen. Vi passerar Ramsnäs, Rörstensudden och Stendansen innan vi så småningom når Enerum strax innan Byxelkrok. Denna kuststräcka är, liksom hela sträckan från Äleklinta upp till fyren, helt betagande vacker. Det är natur av mycket hög kaliber. Ja, helt makalöst vacker, är denna kuststräcka, som bäst besöks med cykel eller per fot. Vi återvänder gärna hit, igen och igen.

I Byxelkrok tar vi en glasspaus. Medan jag handlar glass får Leif tala marathon med en man som får syn på Leifs finishertröja från Sthlm Marathon 2013. Det är glädjande, minsann, när man hör stoltheten hos människor som gjort det förr. De gläds åt sina bedrifter och också åt våra. Ja, man blir glad av sånt.

Mellan Byxelkrok och Långe Erik går vägen nära Netuni åkrar. I försommartid blommar här den fantastiskt vackra blomman Blåeld. Nu är här bara karg och förunderlig natur. Vi trampar vidare upp mot fyren och ser att här finns gott om folk. Den är välbesökt. På stranden näst intill har de besökande byggt stentorn på stranden. Små, lagom och höga torn av små och mellan stora stenar. Igen och igen, säkert ett hundratal. Solen skiner ljuvligt varm.

Vi vänder och trampar syd och sedan ost. Nabbelund, min barndoms sommarby, och Grankullavik. Grankullaviks Pensionat är ännu till salu. Prislappen är för dyr. Det är många hus som är till salu på denna vackra ö. Prislapparna är uppenbart för höga, när husen är till salu år efter år. Det är synd att se.

Fagerrör, Homrevet och Lyckesand är alla fulla av strandgäster denna dag. Parkeringarna till stranden är överfyllda. Vi trampar lätt förbi. I Mellböda stannar vi för lunch. En överdrivet dyr, men god, pizza slinker ner i den kurrande magen.

Det finns många naturreservat på Öland. Bödakustens västra naturreservat, Bödakustens östra naturreservat, runt Hornsjön, Neptuni åkrar och ett som rundar Nabbelund är några av de vi passerat idag. De ligger nästan vägg i vägg mot varandra och månar om Ölands ljuvligt vackra natur. Är kusten vackrast? Eller alvarsmarken? Eller den ljuvliga skogen med sand, mossa, bär i massor och tallmarken som doftar så underbart gott? Måste man välja, eller kan man få betrakta och njuta av allt?

Efter lunch smiter vi in på en liten väg strax syd om Mellböda. Via kurvor och svängar är vi strax vid Thujaskogen innan vi hittar ner mot Vedborm. Där hittar vi vackert siden och fint snickeri. Vilken dröm, att kunna måla vackert på siden och sy så fint. Ja, så fint, så fint. Det var bra att hitta hit.

Sista biten hem går via Löttorp, kohagarna vid Gudesjö och den sista färisten vid Erik på Torpet. Naturen är outsägligt vacker. Skiftande och vacker.

Tre fästingar har åkt snålskjuts på mig idag. Pyttesmå, men ack nej, säger jag om dem ändå. Oförtjust, helt enkelt.

Vi är hemma igen strax före 1700, nöjda över dagens värv. 82 km får duga. Rörelsemåttet uppfyllt också idag.
 
Anette GrindeFrån 1 till 50 löppass på 100 dgr (24/7-31/10).
1# Löpning 14,55 km. Rörvik + Skogen (24/7)
2# Löpning 10,67 km. Skogen (25/7)
-# Resedag (26/7)
3# Löpning 42,195 km. Ölands Marathon (27/7)
x# Cykel 37,41 km. Sjön - Byrum - Skäftekärr - Löttorp (28/7)
x# Cykel 45,26 km. Södvik - Sandvik - Löttorp - Gudesjö (29/7)
-# Regn & rusk (30/7)
4# Löpning 11,32 km. Korpskog - Erik på Torpet - Sjön - Korpskog (31/7)
x# Cykel 95,32 km. Korpskog - Erik på Torpet - sjön - Sandvik - Djupvik - Äleklinta - Alböke - Pinnekulla - Köpingsvik -

Borgholm - Köpingsvik - Pinnekulla - Löt - Föra - Södvik - Stenninge - Källa - Kvarnstad - Korpskog (1/8)
5# Löpning 11,26 km. Korpskog - Erik på Torpet - Sjön - Korpskog (2/8).
x# Cykel 82 km. Öland - runt norra udden. (3/8).

 

Inga kommentarer: