LCHQ - lågkolhydratkost av högsta kvalité.
2012 - Isbn 978 91 7363 046 6.
www.fitnessförlaget.se
Jag läser på omslaget
att bra för livet är grönsaker, nötter och frön, frukt och bär,
olikvolja, avokado och oliver liksom fisk och skaldjur, ägg, ett
glas rött och träning. Allt detta tillhör sådant som jag gärna
förlikar mig med. Ja, det tilltalar.
Ibland läser jag i
tidningen att LCHQ (lågkolhydratkost av högsta kvalitet) leder till
att människor dör. Att det försämrar människors hälsa för att
de äter omåttliga mängder av t ex bacon och smör. Ja, om man tar
det minst bra från något som sammantaget är bra och dessutom
lämnar träningen utanför, då lär det leda till att du dör i
förtid. Det är som med alla goda råd, om man bara plockar någon
del utan att se till helheten så blir resultatet något helt annat
än tänkt. Ingen kost blir bra utan rätt fett - i rätt mängd,
liksom rätt proportion grönsaker och andra nyttigheter. Och en stor
dos av bra och återkommande aktivitet.
Fredrik Paulún verkar
inte ha så mycket till övers för maratonlöpning bland oss vanliga
dödliga, men han förordar ändå träning med lite stuns. Som
powerwalks. Pulsen i powerwalks är bättre än den vanliga
stillsamma promenaden. Ja, där håller jag med. Jag har själv
skaffat ett par pumpstavar och känner skillnaden mot att gå utan.
Steg med stuns skapar en oerhört skillnad för puls och välmående.
Mer träning, ja. Börja lagom, ja, men lägg inte ribban för lågt.
Du kan oerhört mycket mer än du tror.
Blåbär, hallon,
linfrön och hasselnötter. Ägg och kesella. Kokosfett. Pumpafrön.
Lax & skaldjur. Om jag åt kött kunde jag äta av min sambos
hemskjutna älg och kanske också av vildsvinen. Här finns också
fantastiska rödbetor, fetaost, ljuvlig olivolja och tonfiskomelett.
Jag hittar också efterrätter utan tillfört vitt socker. Det gör
mig glad! Ja, nog kan man hitta gott att äta även i denna bok. Den
är informativ, innehåller en hel del resonerande klokskap och även
något att ifrågasätta. För också det är bra att göra. Fundera
och ifrågasätta är en del av livets väg.
Denna bok får vara med
mig i min vardag ett tag. Jag väljer det som smakar bra hos mig.
Lyssnar noga till min kropp och klurar vidare kring vad som ändå är
bäst.
Avokado, lax, ris,
löjrom och yoghurt är finfint. Med några små röda tomater. Och
oliver. Det ter sig fint till middag idag. Kanske får nyplockade
blåbär och hallon pryda efterrätten som körs i glassmaskinen –
helt utan det förhatliga sockret.
I njutningstid.
Anette Grinde
Länkar.
Adlibris. Bokus.
Tidningen Marathonlöparen. Svenska Marathonsällskapet. Fitnessförlaget – en del av Bonnier Fakta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar