måndag 1 april 2013

Lördag 1 juni 2013. Norrtälje. Don´t miss it.


 Årets årstider rullar sakta framåt och snart är den vackra sommaren här. Vintern har varit snörik, kall och långdragen. Leif och jag hade hoppats att den hade varit överstökad när vi kom hem ifrån vår resa i Indien, men det var några vinterveckor kvar ändå. Sju veckor på två hjul längs den östra kusten, i 30-gradig värme och utan en enda regndroppe i vår skarpa vintertid kan rekommenderas. Trafiken är lite tight, de kör oftast på vänster sida (om det inte är bättre plats på höger) och trafiken är allt annat än tyst. Ja, den indiska trafiken är ju förstås en aning speciell, men när man väl har lärt sig hur den fungerar kan den nästan klassas som rolig. Ja, den kanske inte är så säker, men förundrande och rolig är den ändå.
 
 
Nu, när detta skrivs, har vintern oss fortfarande i sitt grepp, men vi kan nog förvänta oss att våren & sommaren snart är här. Då, när motorcyklarna dammats av och kommer ut på nysopade gator och aktiviteterna tilltar i garagen för att hinnas klart till Custom Bike Show i början av juni.
 
 
Riktigt skarpt är det återkommande evenemanget som återkommer den första lördagen i juni varje år och riktigt skarpt är det att det faktiskt är en riktigt familjefest. Arrangören Twin Club MC har visat sig mycket kunniga i att göra festen till en bra fest för Norrtälje och för besökarna. Twin Club MC består av ett fåtal medlemmar, med mängder av bra kontakter. Arrangemanget bygger alltså inte bara på ett fåtal medlemmars kraft utan även på engagerade vänner och sponsorer. Många drar sitt strå till stacken denna dag, och många drar sitt strå till stacken i planeringen innan - även om några få gör väldigt mycket. Jag vet inte om någon har räknat hur mycket festen drar in till staden, men en solig sommardag lär det vara åtskilliga kronor. Restauranger, butiker, hotell/vandrarhem och bensinstationer, mm, torde få en god extrados i kassan denna dag. Jag hoppas och tror att stan tar tillfället i akt och välkomnar besökarna med särskild tanke. Klirr i kassan och nödja kunder är onekligen bra för Norrtälje. Och roligt för besökarna.
 
 
Evenemanget drar människor från när och fjärran. Unga, gamla, familjer, fattiglappar, lyxlirare och alla vi andra ges en fantastiskt möjlighet att se och njuta av alla dessa förundrande mästerverk som finns med på utställningen. Ibland undrar man hur någon bara kan komma på idén – när man betraktar de olika mc-byggena som någon har lagt mängder av timmar på i ett garage under den mörka hösten, den iskalla vintern och den spirande våren. Under dessa dagar tillbringas verkligen många timmar i garagen ute i vårt land. Det skruvas, pysslas och funderas. Det slipas, spacklas och dras el. Det byts däck, styren, backspeglar och växelanordningar. Och det görs väldigt mycket mer därtill. En del av alla dessa timmars arbeten ser vi resultaten av på denna utställning, för andra hinns inte klart i tid så deras resultat kanske vi får se ett annat år. De grabbar och tjejer som ägnar sig mc-byggen måste ändå vara av ett mycket särskilt slag. Man får verkligen beundra deras uppfinningsrikedom, deras tålamod och deras vilja att i så många timmar sitt på sin pall i garaget och filura över hur de skall göra för att slå oss alla med häpnad. Skarpt, tycker jag att det är.
 
 
Några av Twin Clubs medlemmar bygger också motorcyklar. De bygger och de hjälps åt. Tillsammans. När en inte kan, fyller den andre i. När en skadas, står de övriga vid hans sida. När någon saknar material, har någon annan det som behövs. Ja, visst hjälps de åt - där uppe, i sin föreningslokal.

Men - denna dag, bygger de inte motorcyklar. Denna dag, bygger de istället ett mycket gott arrangemang. De bygger för sig själva, de bygger för stora delar av motorcykel-Sverige och de bygger för Norrtälje. Det skapar värde för Twin Club MC, för mc-Sverige och för Norrtälje med alla dess handlare och för kommunen i stort. Parken är "knökafull" av människor. Hamnplan och stadens gator likaså. Många har bytt sin normala kostym, sköterskeuniform eller butiksstass mot skinnklädsel denna dag. Och hit har de tagit sig, ofta på sin motorcykel - från när och från fjärran. Tusentals motorcyklister har invaderat stan. Evenemanget är riktigt stort. Ja, oräkneligt är antalet besökare som denna dag samtidigt besökt stadens gator och torg. De som tillfört värde till Akeba, glasskiosken, några av apoteket, Granparken, Ica, Systembolaget, På G, posten, Coop och alla andra inrättningar och butiker i stan. De som sett och glatts åt vår vackra lilla stad, med dess hus, torg och fina stråk. De som inte skulle ha sett Norrtälje, och tillfört värde till vår stad och dess köpmanskår och kommun om detta arrangemang inte varit. Vår gemensamma nämnare denna dag är mc och glädjen att åka och på olika sätt njuta av detta intresse. Ja, visst är det glädje att föreningen kan och gör. Finfint, tycker jag att det är.
 
 
Klubben arrangerar inte bara själva utställningen. De tar dessutom väl hand om flera av sina gäster under flera dagar innan och säkert några dagar efter också. Långväga besökare strömmar till redan från onsdagen före utställningen och stannar åtminstone till söndagen. Kanske blir det någon som stannar ytterligare någon dag. För dessa ordnas det med campingplats, mat och dryck. Sannolikheten att någon skall bli missnöjd över engagemanget från Twin Club MC.s medlemmar är mycket litet.
 

När arrangemanget är på plats finns det utställda motorcyklar i mängd, det finns musik & underhållning på scenen, det finns korv, glass och kaffe. Det finns försäljare av kläder, tidningar, motorcyklar, ryggskydd och hjälmar. Det finns ofta intresseorganisationer och klubbar som t ex HDCS, Yamaha och SMC på plats. Kanske finns det också företag som visar sina absoluta värstingmaskiner och ideella föreningar som visar sitt värde i samhället. Dätill Sala Motorcirkus och modiga stunts-aktiviteter. Ja, faktum är det finns verkligen finns en del del att shoppa, begrunda och roa sig med. Kanske skall jag passa på att köpa nya mc-skor, så jag slipper köra med de silvertejpade väl ingångna kängorna igen?
 
 
Custom Bike Show är värdar för den nordiska deltävlingen i AMD’s World Championship of Custom Bike Building. 1:a pristagaren går direkt till VM-finalen samt 2:a och 3:e pristagaren går till EM-finalen i Essen, Tyskland. Dessutom har de ett fantastiskt prisbord, som verkligen gör det värt för deltagarna att lägga på en rem i sitt meckande när datumet närmar sig. Ja, det finns verkligen goda skäl att delta i utställningen.
 
 
Vilken tur vi har - vi här i Norrtälje, att här finns sprudlande ideella och drivande människor, som älskar att arrangera och som lyckas engagera en så stor grad av kraft, till glädje och ekonomiska framgång för så många fler här i bygden.

Må kommunen, polisen, företagarna, m fl i bygden uppmuntra och delta i detta arrangemang i god ton och takt även detta år. Må utställningen och festen, ja hela evenemanget, blir en fantastisk tillställning även i år. Som det ju varit i väldigt många år. Ifjol strilade regnet bestämt. I år är sol beställd. Sol & ljuvlig värme är beställd, för ett evenemang som sprider sol & ljuvlig värme i vårt sinne.

Nästa år blir 40-års jubileum för Custom Bike Show och 10-års jubileum för kval till världsmästerskapen., men först är det lördagen den 1 juni 2013 som gäller. Ja, det är dagen när det är läge att bege sig till Socitetsparken i Norrtälje. Don´t miss it. Just don´t miss it.


Anette Grinde

Artikeln är publicerad i Custom Bike Shows programtidning inför utställningen den 1 juni 2013

 
 

Inga kommentarer: