söndag 7 april 2013

Indien. Personlig guide...

Indien.
Personlig guide av Per J Andersson.
Isbn 9789197759618
2013
Vagabond Media Ab

Vi letade efter en bra guidebok innan vi åkte till Indien i vintras. Vi hittade Lonely Planet, men hittade ingen som täckte det område där vi nu skulle färdas. Vi letade och frustrerades. Lonely Planet är tegelstenar och krasst matnyttiga, men ingen täckte det område vi tänkte oss till. Vi fick klara oss ändå. När vi sedan kom hem från det vackra landet, så upptäckte jag att Indien-kännaren Per J Andersson uppdaterat sin personliga guide om Indien. Jag fick ändå le en aning när jag bläddrade i den. Den innehöll flera av de platser vi besökt - och där vi saknat en guidebok. Ja, denna bok skulle vi ha haft i vår hand på vår senaste resa. Glada är vi att den nu finns.

"- Nej, det är inte ett kastmärke! Kastmärke, säger västerlänningar om pricken i pannan. Men bindin har inget med kasttillhörighet att göra. Ibland anses den skydda mot onda andar. Ibland indikerar den att man är gift. Ibland är den en önskan om lycka. Ibland har den ingen betydelse alls - förutom att den är vacker."

Ja, pricken i pannan är vacker. Den är vacker, på de fantastiskt vackra kvinnorna i Indien. De vackra, färgglatt klädda och stolta kvinnorna, som ändå får slita hårt i orättvisans land. För jämlikheten och rättvisan har ännu en god bit att vandra här. Men, jag blir så glad av att se de vackra kvinnorna. De är så vackert klädda. De bär sina bördor på huvudet, med en rak kropp och med styrka i steget. De är  vackra, med den färgglada pricken i pannan och den vackra sarin svept runt sin kropp. Synen av de indiska kvinnorna gör mig glad, även om orättvisorna gör mig väldigt ledsen.

 "- Muuu, en sån fin strand! Goas stränder är långa och turister många, liksom hotellen, restaurangerna och souveniraffärerna. Ändå är Goa inte ett badresmål bland andra i vår globaliserade värld. Ingen annanstans i världen strövar kor fritt mellan solstolarna."

Ja, så är det verkligen. Turisterna lapar sol i det vackra vädret på de fantastiska stränderna. Det är knökafullt av solstolar och solbadande turister. Och däremellan vandrar korna i sakta mak. Ingen höjer ett ögonbryn för att det är just så. De finns där. Det är bara så. Vackert och märkligt, lite förundrande - men ändå självklart och oantastligt. Det är en del av charmen, och det är en stor del av Indien.

"- Generösa sikher. Stora sikhtempel, gurdwaras, har sovsalar där pilgrimer och andra, även turister, sover gratis. Templet har också en matsal där man serverar langar, gratis mat till alla, oavsett, nationalitet, hudfärg och tro."

Tron i Indien är speciell. Tron och religionen är verkligen närvarande. Vi har tyvärr inte träffat så många sikher, men väl mängder av pilgrimer och andra "vanliga" människor som ger uttryck för sin tro. Ja, religionen är viktig här. Den går inte att bortse ifrån, även om man själv inte är aktivt utövande. Den tilltalar, förundrar och skapar nya tankar. Som det mesta gör i Indien.

"- Gatan är målet. Många länder måste ha en turistattraktion för att man skall lockas dit. I Indien Lockar alla alldeles vanliga stadsgator med sitt inferno av människor, språk, händelser, fordon, dofter och möten. Ta ett enda steg ut från hotellet och voila, du är framme."

Ja, just så är det i Indien. Det är ljuden, lukterna, färgerna och händelserna som är grejen. Ja, där finns förstås en hel del tempel, fantastiska ruiner och andra sevärdheter, men det är själva livet mitt i vardagen som är själva målet. Det är så annorlunda jämfört med hemma, så det räcker oerhört långt att bara se och lyssna på detta. När indierna frågar var vi har varit, vilka tempel vi har sett, så tänker vi ofta att det räcker med själva livet. Att se och höra deras sätt, deras kultur och deras dag. Den är nog fascinerande i sig. Men ja, visst finns det många andra fina och särskilda sevärdheter också. Som t ex koblajorna som torkar på väggarna och de sju äggkartongerna som mannen försiktigt balanserar på sin cykel på väg till marknaden eller kunden.

"- Nästan som i Thailand. Andamanerna är ögruppen som ligger närmare Phuket är Kolkata. Och öarna påminner mer om Thailand är om Indiens natur. Tät regnskog, kritvit sand, kristallklart vatten, fina korallrev."

Ja, Andamanerna var något fantastiskt. Orört, men ändå på väg att bli en turistattraktion. Enkelt, men ändå fantastiskt. Ljuvliga stränder, men utan den riktigt turistiska hetsen. Ja, det finns en stor risk att denna lilla pärla inom några år kommer att bli exploaterad och förändrad. Hit åker många för att dyka. Det är en fantastisk ögrupp, som man nästan inte hittar på kartan. Kristallklart vatten i ljuvlig färg och ljuvligt stillsamt. Här kan man vara för att ta det bara alldeles lugnt. Här finns inget nattliv, bara lugn och ro.

"- Indiska crepes. Indiens vanligaste frukost och lunch heter masala dosa, ändå saknas rätten på alla indiska krogar här hemma. En frasig rispannkaka vikt runt en röra med potatis, lök och kryddor och serveras med en mild kokoschutney och het sambar-sås."

Ja, åk inte till Indien utan att äta Masala Dosa. Den är ljuvligt god. Vi har mött dem längs alla de kuststräckor som vi har färdats efter, utom i den nordligaste delen av den östra kusten (Orissa/West Bengal). Där försvann den och vi saknade den stort. Den är helt enkelt väldigt god.

Den personliga guiden av Per J Andersson börjar med korta beskrivningar av företeelser i Indien. En talande bild och en kort beskrivande text. Det värmer i hjärtat att läsa dessa och att betrakta bilderna. Det känns så väl igen och längtan tillbaka till det färgstarka Indien och att läsa mer i denna bok blir oerhört stark. Ett minus till boken är det småttiga teckensnittet. Den hade onekligen vunnit på att öka textstorleken något. Jag kommer dock att återkomma igen till denna bok. Igen och igen, i min läsfåtölj och säkert också i denna blogg.

Skall du åka till Indien rekommenderar jag ett besök i en bokhandel. Helst i en riktig, där man kan känna på böckerna och tjuvläsa en liten aning först. En bra resebok gör resan bättre, helt enkelt. Just denna bok skulle jag ha haft med mig om jag bara vetat att den fanns. Nu gör jag det. Och du också.

A..


Länkar & sånt;  
Adlibris - Bokus - Bokia - ..Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Indien -  Bloggare om  Per J Andersson - Vagabond -  ...  ICA-bokförlag. Knuff. Indcen.se. Stockholms Stadsbibliotek. Shop Vagabond.se. Indien Online.

Inga kommentarer: