söndag 9 juni 2024

Råda naturreservat.



Råda naturreservat. 
  • Skyddat sedan: 1975, utvidgat 2011 och 2023
  • Storlek: 62,6 hektar
  • Karaktär: Barrskog, blandskog
  • Kommun: Norrtälje
  • Markägare: Sveaskog AB och enskild.
  • Förvaltare: Länsstyrelsen
  • Skyddsform: Naturreservat
  • Övrigt: Natura 2000-område Råda SE0110104

Syftet med reservatet är att bevara ett skogsområde med höga naturvärden. Den biologiska mångfalden med arter som exempelvis guckusko (Cypripedium calceolus), skogsstarr (Carex silvatica) och brandticka (Pycnoporellus fulgens) ska bevaras. De i art- och habitatdirektivet listade arterna och livsmiljöerna som förekommer i området ska ha gynnsamt tillstånd.

Syftet med reservatet uppnås genom att skogsmarken undantas från skogsbruk och att inga anläggningar eller byggnader tillkommer i reservatet. Områdets skyddsvärda naturtyper och arter ska skötas på sådant sätt att de ges möjlighet att finnas kvar i livskraftiga bestånd. Området ska så långt möjligt vara tillgängligt enligt allemansrättsliga principer för naturupplevelser och naturstudier. 

Vid eventuell konflikt mellan friluftsliv och naturvärden ska naturvärdena ges företräde.

Länsstyrelsen avråder just nu besökare från att beträda naturreservatet. Döda granar kan falla plötsligt och utan förvarning. På grund av risken för olyckor är stigen avstängd tills vidare och kommer inte att underhållas.

Detta reservat har utsatts för omfattande angrepp av granbarkborre. Många granar har därför dött och på sikt kommer de att falla.

Granbarkborrarna angriper levande granar och lämnar därefter träden. De döda träden innehåller alltså inte några granbarkborrar. Däremot är döda träd viktiga för många andra djur, mossor och lavar, som lever i skogen. Inom reservatet lämnas därför de döda träden för den biologiska mångfaldens skull.

Råda naturreservat ligger ca 17 kilometer nordost om Norrtälje och kan t ex nås med motordrivet fordon, cykel eller egen fot från Rådavägen till grusvägen Södra Rådavägen från Södra Råda. Byn Södra Råda och anslutningen till Södra Rådavägen kan också nås med SL-buss 645 från Norrtälje. Parkeringsplats finns i reservatets sydvästra hörn. Södra Rådavägen är (enskild) bilväg, men också en del av Roslagsleden. 




Inga kommentarer: