söndag 9 juni 2024

8/6-24. På utflykt till Karls kyrkoruin.

 




Länkar:

Karls kyrkoruin ligger i Söderbykarl, cirka 15 km norr om Norrtälje. Ruinen ligger i direkt anslutning till vägen mot Älmsta och kan nås med t ex motordrivna fordon (allmänna eller privata), cykel eller egna fötter. (Vägen är dock inte särskilt promenad- eller cykelvänlig, eftersom god vägren saknas och trafikintensiteten är relativt hög). 

Fram till 1700-talet var Söderby-Karl delad i två socknar, Karls och Söderbys. Karls socken var den minsta och 1812 hölls den sista gudstjänsten i Karls kyrka, som sedan lämnades att förfalla.

Idag står bara grundmurarna kvar. Murarna berättar att kyrkan var en romansk kyrka från början av 1200-talet. Här förvarades ett skrin med relikerna efter helgonet Karlung. Några av inventarierna från Karls kyrka finns på Erikskulles hembygdsmuseum och i Söderby-Karls kyrka. Erikskulle och Söderby-Karls kyrka är belägna några km norr om ruinen.  

I ruinen finns sommarbänkar som vittnar om att här hålls friluftsgudstjänster under sommaren (se Estuna-Söderbykarls församlingsprogram). En informationstavlan, med bleknade broschyrer, berättar mer om platsen. 


Riksantikvarieämbetet antecknar:

Lämningstyp


Kyrka/kapell

Beskrivning av lämning

Kyrkoruin, 21x14,5 (ÖNÖ-VSV), bestående av kor, långhus, sakristia (NÖ delen) och vapenhus (SV delen). Sakristian är 4,5x3,5 m (ÖNÖ-VSV) och vapenhuset är 5,3x3,5 m (ÖNÖ-VSV). Murarna är uppförda av gråsten och är nu 1-2,5 m h och 1-1,5 m tj. Det inre är plan gräsmatta. Ruinen restaurerades 1933-34 och 1975. 

Tillägg Dnr 321-2488-2001: I kyrkoruinen vid en brunn i långhusets NV hörn har ett kranium av en vuxen kvinna påträffats. Dessutom påträffades ett antal mynt, ej bestämda. Graven som uppmärksammades då brunnens stenskoning delvis var på väg att rasa, ligger alldeles intill brunnen, i O-V riktning, längs med N muren


Inga kommentarer: