tisdag 11 juni 2024

Midsommar 2024.


Fredag 21 juni 2024 är det midsommarafton
. Då firar vi på Labacken, Övra Söderbyvägen 24 i Roslagsbro. Labacken är St Eriks Gilles (Roslagsbros hembygdsförenings) hembygdsgård. Där finns fika, midsommarstång, musik, dans, tipsrunda och andra festligheter.

Föreningsfolket jobbar hårt för gårdens väl. Det är det gamla gänget, men också några nya. Vi ser fram emot nya intresserade, som gärna vill vara med i arbetet med föreningen och gården. Har vi frågat runt i bygden om nytillkommet byfolk vill eller kan vara med och hjälpa till? Föreningen har arbetskvällar på måndagar under maj och juni. Då ska rabatter rensas, gräs klippas, diken ansas, färg och tjära fästas på mjölkpallar, grindar och byggnader, golv torkas, fönster putsas, kaffevagnen iordningställas, med mera, med mera. Det är många uppgifter som ska göras, samma som i fjol och lika nästa år igen. Vem har listan över allt som ska göras? Ska vi ha lotteri i år? Eller kanske en auktion? Vem tar mikrofonen och berättar om föreningen? Hur många ska bära folkdräkter under festen? Får man det? Kan man det? Vem ska sjunga och vem ska dansa? Vem sköter tekniken? 

När ska äppelträden ansas? Vem stänger grinden? Är parkeringsängarna slagna? Vem gör det? Vem kör bort soporna när alla gått hem? Kommer vi ihåg att sortera bort burkarna så att de kan pantas? Har någon koll på elen till vildsvinsstängslet? Ska stängslet tas bort innan festen? Vem gör det? Vem har koll på trimmern, finns det snören kvar? Var står kaffekokaren? Eller kör vi bara med pulverkaffe? När ska vi klä granen, nej, förlåt nu är det ju midsommarstången som ska kläs. Vilka plockar blomster? Var och när gör vi det? 

Vem drog ut sladden till frysen, så att vi måste baka om igen? (Nej, det har ingen gjort här, men det har hänt i andra kvarter. Allt är klart! Frysen fryser bakverken, som vanligt.)

Oj, snart är det dags. Det är bara några veckor sedan det kändes hopplöst långt borta och nu är den stora dagen snart här. 

Varför firar vi midsommar, egentligen? 

Oavsett skäl, så är det på Labacken vi ses, eller hur? 


När. 

Midsommarafton 21/6-24, kl 1100-1400


Var.

Labacken, Övra Söderbyvägen 24, 761 75 Norrtälje 

(Labacken är St Eriks Gilles hembygdsgård)


Arrangör.

St Eriks Gille, Roslagsbros hembygdsförening. 


Hur tar jag mig dit? 

SL-buss 645 (kliv av i korsningen mot Övra Söderby), egen bil, cykel eller per egen fot. 


Välkomna, ska ni vara! 


#Labacken #steriksgille #Roslagsbroshembygdsförening  #Norrtälje #roslagsbro  #midsommar #Samtidsbild #Stockholmslänsmuseum

Inga kommentarer: