onsdag 12 juni 2024

12/6-24. Jag springer till bussen!






Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening ansvarar för ladan vid Tandrudan.

Ladan vid Tandrudan ligger vid Kyrkstigen, drygt 2 kilometer nordost om Erikskulle. Den ligger längs vandringsvägen - väg, släpstig och skogsstig - mellan Vik/Erikskulle och Norra Råda. Stigen mellan ladan och vägen mot Vikshållet är inte farbar med motordrivna fordon. Ett proffs kan cykla, men knappast en amatör (åtminstone inte jag).

Ladan är från 1800-talet och skänktes till hembygdsföreningen år 1992. Vasstaket lades om av föreningen i samband med övertagandet. Det är nu också beväxt med mossa, som ett extra lager av vacker natur.

Det blev en tradition bland konfirmanderna i Råda, när de gick till kyrkan i Söderby-Karl för att ”läsa fram”, att de stannade vid ladan och ristade in sina namn. Ristningar finns från tidigt 1800-tal.

Vid ladan har tidigare hållits friluftsgudstjänster, gökottor och nationaldagsfirande.

Roslagsleden följer Kyrkstigen mellan Vik och Norra Råda. Ladan vid Tandrudan ligger i direkt anslutning till leden. En QR-kod som hänvisar besökaren till Erikskulles, dvs Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförenings hemsida - www.erikskulle.se - finns vid ladan. Där finns också ett fikabord för den som önskar en rast på sin vandrings-, cykel- eller springtur.

Morgonens springfärd till bussen gick längs Roslagsleden hemifrån via Råda, Tandrudan, Vik, Brölunda, Aspsunds by över ängarna till bussen vid Aspsunds vägskäl. Den var trivsam och skön. Det var blött i gräset, solen var uppe med lagom temperatur, regnet höll sig borta och traktens vildsvin, björnar och vargar höll sig utom synhåll. Jag känner tacksamhet för att min kropp tillåter mig att springa 14 km i tunna barfotaskor.

Välkommen, du nya dag.

A..



Karta med naturreservat i området - enligt Länsstyrelsens karta.





Karta med runstenar, ruiner, milstenar och andra fornminnen noterade hos Riksantikvarieämbetet.



Inga kommentarer: