torsdag 29 mars 2012

Strandskydd i skärgården

Igår i Norrtelje Tidning (28 mars) stod att läsa att sommargäster har polisanmälts. I notisen framgår att de genar över hans tomt ner till en större brygga och att de har rivit fastighetsägarens staket. De hänvisar till gammal hävd, när de betonar sin rätt att passera över den privata tomten ner till bryggan.

- Ja, så mycket mer vet vi inte, då information saknas, men tanken går till Blidö och strandskydd. Jag minns uppmärksamheten kring ett fastighetsköp för några år sedan, där de boende alltid hade kunnat vandra ner till bryggan. Men, efter ägarbytet gick det inte mer. Då fanns det inte mycket mark kvar för grannarnas rätt. Det blev staket, stängt och otillgängligt. Det fria friluftslivet var ett minne blott.

I dagens Norrtelje Tidning (29 mars) finns en insändare (av Anita Bertilsson, Blidö) på samma tema. Tillgängligheten inskränks, det fria friluftslivet blir avsevärt mycket svårare att utöva och strandskyddet behöver - allvarsamt - diskuteras.

Rädslan finns tydlig i skärgården för inskränkningen till tillgången på stränderna. Den är relevant och bör tas på största allvar.

Anette Grinde

Inga kommentarer: