torsdag 29 mars 2012

St Eriks Gille - Hembygdsförening, Roslagsbro

Labacken, Övra Söderby
Hembygdsföreningen St Eriks Gille i Roslagsbro bildades på initiativ av kyrkoherden KA Grandin.

Föreningen St Eriks Gille bildades den 18 maj 1960 på 800-årsdagen av Erik den heliges död. Erik den helige dog enligt Erikslegenden den 18 maj 1160.

Hembygdsföreningen har till uppgift att verka för hembygds- och församlingskänslans stärkande, att bevara rester av hembygdens gamla kultur samt att försöka skydda kultur- och naturminnesmärken, som kan bedömas att vara av värde för kommande släkten.

Alla byggnader är nymålade.
Labacken, huset i Övra Söderby, gavs till föreningen 1985 av delägarna i Gustaf F Karlssons och Anna Anderssons dödsbo. Med frivilliga krafter har därefter dessa hus rustats och förvandlats till en välbesökt hembygdsgård.

Verksamheten på Labacken består numera t ex av ett stort midsommarfirande, en friluftsgudstjänst under sommaren och hembygds-gårdens dag, som oftast infaller i augusti.

De frivilliga krafterna i bygden vårdar huset och omgivningarna. Gårdens och föreningens väl är beroende av frivilliga krafter. Det ter sig svårare att finna dessa krafter och risken finns att de som håller på, till slut inte mäktar med. Det vore oerhört tragisk om gården och föreningen inte lyckas nyrekrytera nya och yngre människor, för att kunna föra det gamla vidare till nya led.

Tjärat svart
Det behövs kraft för att bevara. Det behövs människor som kan måla och snickra, koka rödfärg, samla det gamla och katalogisera, engagera och arrangera, skriva och fotografera, leda och verka i styrelsen, anteckna till protokollen och summera siffror i rätt ordning. Det behövs också några som kan klippa gräset, resa midsommar-stången, rensa rabatterna och plocka blomster. Kaffet skall därtill kokas och bullarna skall bakas. Vassen skall skäras och samvaron skall planeras. Med mera, med mera. I en förening behövs onekligen många, men om var och en gör lite så blir det ändå inte så mycket.

Falurött i kvällssolsljus
Föreningarna i bygden står också för aktiviteter tillsammans, inte bara som uppgifter att utföra var för sig. De står för gemenskap i ett gemensamt ärende. Här är det hembygden, så som den var och så som den är.

Föreningen St Eriks Gille arrangerar också föreläsningar under vår och höst, i Sockenstugan i Roslagsbro. Föreläsningar arrangeras en måndagskväll i månaden och rör i allmänhet antingen bygden eller aktiviteter gjorda av bygdens folk.

Anette Grinde



Relevanta länkar & övrig info....
- Roslagsbro socken, av Sven Olof Garland. 1987. Isbn 9179701302
- www.hembygd.se
- Samtliga fotografier (2011/2012); Anette Grinde
- www.robro.se
- Länk till styrelsen i St Eriks Gille.



*** *** *** 


Inga kommentarer: