onsdag 14 mars 2012

Palestinska barn...

DN skriver (13 mars 2012) om traumatiserade palestinska barn. "Varje år frihetsberövas hundratals palestinska barn av israeliska myndigheter. Majoriteten av dessa är svårt traumatiserade när de friges, enligt en rapport från Rädda Barnen som publicerades på måndagen." 

Enligt DN svarar Israel; "– Det låter som om IDF (Israels försvarsmakt) bara ägnar sig åt att gripa barn, men folk förstår inte att dessa barn är väldigt våldsamma. I stället för att spela fotboll äventyrar de israelers liv, säger Arye Shalitar, militär talesperson, enligt Reuters." 

Enligt artikeln framgår - att 98 procent av de frihetsberövade barnen blivit utsatta för fysiskt eller psykiskt våld av israeliska soldater.

Frustrationen mellan folken, landtvister, otrygghet i livet, brist på en trygg levnadsmiljö och skola, omåttliga våldsspiraler, med mera, skapar en omöjlig miljö för trygga fredssamtal - och för barnens väl. Att frihetsberöva barn och utsätta dem för våld är förödande. Det bygger hat, det bygger fiendeskap och det bygger rädsla - inget av detta är konstruktivt i en fredsprocess. Traumatiserade människor, oavsett sida i konflikten, försämrar fredens ankomst och varande.

Våld är aldrig nödvändigt. Aldrig. Det är ytterst tveksamt om det någonsin går att skapa fred, värdighet och demokrati med våld.

Våld mot barn är än värre.

Fred och ickevåld - behöver stå högt på dagordningen.

Anette Grinde



*** *** *** ***
* Socialdemokraterna. * Centerpartiet. * Folkpartiet. * Kristdemokraterna.* Intressant. * Bloggkartan Norrtälje. * Nyligen.se. * Blogger.com.* Läs även andra bloggares åsikter om Palestina * Politometern om Israel - Gaza - Palestina....

2 kommentarer:

Oskar sa...

"Våld är aldrig nödvändigt. Aldrig. Det är ytterst tveksamt om det någonsin går att skapa fred, värdighet och demokrati med våld."

Fred är i regel en följd av krig, alltså våld. Japan och Tyskland demokratiserades med våld. Slaveriet avskaffades med våld. Ett antal diktatorer har störtats med våld.

Våld är ingen universallösning men det är iallafall lösningen på - våld. Om människor upprörs över att israeliska soldater brukar våld mot palestinska barn så kan det vara en idé att titta på den våldsbejakande och främlingsfientliga kultur som präglar hela det palestinska samhället inklusive de föräldrar som uppmanar sina barn att kasta sten på judarna.

Utan palestinskt våld - inget israeliskt motvåld.

Anonym sa...

Det är vanligt att media rapporterar ensidiga rapporter där informationen saknar fakta och endast ger en missvisande inblick. När det gäller Israel kommer ofta artikelförfattarna med ett förutsatt fördömmande. Israel ses som starka elaka Måns som inte kan vänta att misshandla de svaga oskuldsfulla palestinierna.

Hänvisar till en artikel om hur barnen i palestina inte behandlas som barn utan som verktyg i kampen mot Israel

http://www.internationalwallofprayer.org/A-096-Child-Abuse-In-The-Palestinian-Authority.html