måndag 26 mars 2012

Råda Naturreservat

Guckusko
Råda naturreservat ligger nästan kant i kant med Rådasjön. Reservatet består av ett mindre skogsområde där man t ex kan se orkidén guckusko blomma i början av sommaren.

Gran finns det gott om i reservatet, men det finns också inslag av lövträd. I delar av skogen finns det gott om liggande döda träd. Dessa anses viktiga för den biologiska mångfalden. Örtrik granskog och kalkbarrskog är de vanligaste skogstyperna.

Det sitter en liten fluga fångad här.
Marken är kalkpåverkad. Man kan finna t ex blåsippa, guckusko, lundsmörblomma, lungört,ormbär, skogsstarr, tibast, vårärt och vätteros i området. Det finns också mindre vanliga svampar, som t ex rödgul trumpetsvamp, toppvaxing, svavelriska, gulflockig fjälllskivling, krusbärskremla, fjällig taggsvamp och rödlistade svampar som brandticka, flattoppad klubbsvamp, grangråticka, kötticka och luddticka.

Spår av tidigare markanvändning som slåtteräng och åker finns i de södra och västra delarna av reservatet.

Reservatet ligger ca 17 km från Norrtälje. Området ligger nåbart via Roslagsleden, sträckningen som går mellan Roslagsbro och Gåsvik (enligt ledens stäckförslag, etapp 9).

På den gamla informationsskylten som står vid Roslagsleds- och i reservatskanten står det att man inte får tälta i området. Enligt de nya ordningsföreskrifterna ser det ut som om det går bra att tälta i två dygn, men inte mer. Men, jag antar att man får se sig för - så att man inte tältar mitt på de vackra orkidéerna eller någon av de andra udda växterna i området.

Det ter sig bra att man får tälta strax intill, eftersom Roslagsleden går just här. Roslagsleden är en bra led för vandring. För löpning och cykling därtill, förstås.

Vid pennan & bakom kameran
Anette Grinde 
(- bilder av guckusko från mitten av juni 2007)


Källor & relevanta länkar;
Länsstyrelsen Sthlms län.
Länsstyrelsens förslag till utökning av reservatet 2010.
Förslaget på Norrtälje kommuns hemsida.
Sthlms läns författningssamling - 01FS2012 om utökat reservat (Råda naturreservat), utkom från trycket 7 mars 2012.
Wikipedia om Norrtälje kommun.
Sjörestaurering av t ex Rådasjön.
Norrtälje Naturvårdsstiftelse.



*** *** ***
 Läs även andra bloggares åsikter om - roslagenRoslagsleden. - Råda Naturreservat  - vandring .. . *  Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. * Bloggregistret. * Blogger.com. *  Favoritlistan. *  Roslagsleden. *  Roslagsleden går förbi Råda Naturreservat. *  Wikipedia om Guckusko. *  ... 

Inga kommentarer: