måndag 5 mars 2012

Förmån eller avdrag för arbetskläder i din näringsverksamhet

Förmån av fria arbetskläder eller uniform är skattefri. Med arbetskläder menas, förutom skydds- eller överdragskläder, kläder som är särskilt anpassade för arbetet och som inte är lämpade att använda privat, t ex uniform. Karakteristiskt för en uniform är att den har tydligt avvikande utformning jämfört med vanliga kläder

Gränsdragning görs mot privata kläder, som utgör en personlig levnadskostnad. Om arbetsgivaren betalar privata kläder, eller kläder som kan användas för privat bruk, är dessa normalt att betrakta som en förmån och skall beskattas som en sådan (såsom för lön). Plagg, även om de är försedda med företagets logotyp, som kan användas på den anställdes fritid utgör alltså normalt ett sådant plagg som skall beskattas som en skattepliktig klädförmån.

Detta påverkar också tanken kring avdragsrätt för kläder hos den enskilde företagaren. Det man tror är avdragsgillt, som marknadsföring, mm, behöver nödvändigtvis inte vara det. Det är viktigt att begrunda.

Anette Grinde
 

*** *** ***
* Skatteverket. *Skatteverkets ställningstagande om arbetskläder. * Bloggare om; skatt - avdrag - skatteverket - inkomstskatt - företagande.
* Intressant.* Bloggkartan Norrtälje.* Nyligen.se. * Bloggregistret. * Blogger.com. * Favoritlistan. * Politometern

Inga kommentarer: