torsdag 15 mars 2012

Demokrati och röstresultat...

Svenska Turistföreningen har ändrat sitt valförfarande till riksstämman. Valen, till stämman i maj 2012, har skett genom ett nominerings- och röstnings-förfarande av medlemmarna istället för val i kretsarna. Valen skedde i november/december 2011 och de valda ombuden offentliggjordes i januari 2012. Röstresultaten har inte offentliggjorts och det pågår en diskussion om detta. Det finns ombud som irriterar sig. Styrelsen i STF har valt att inte offentliggöra resultatet (röstsiffrorna) och några av ombuden för en debatt om bristen på demokrati, mm, för att dessa siffror inte offentliggörs.

För mig blir diskussionen till slut absurd. Svenska Turistföreningen har genomfört en ordning där var och en har haft möjlighet att rösta. Ja, röstningen blev mer eller mindre en flopp eftersom väldigt få människor röstade - men, var och en hade en möjlighet att rösta. Ja, uppmärksamheten blev väldigt låg - men det var upp till föreningen i stort, liksom till varje ombud och till varje krets att uppmärksamma förfarandet. Det låg inte bara på kansliet att sprida informationen, det låg också på dig och mig, liksom på våra styrelser i kretsarna. Det ger mig - och kanske oss - insikten om att vi är starka tillsammans, när var och en lägger ett ordentligt krut. Det räcker inte att bara "STF" - som i kansliet - lägger krut, vi - var och en i kretsar och som medlemmar - måste också göra detta. Vi når inte genom det allmänna bruset annars.

Svenska Turistföreningen, och alla dess kretsar, drivs med ideell kraft. Det är en ideell förening. Det innebär också att var och en behöver engagera sig för att det skall bli något - bli något överhuvudtaget eller bli mer. Ja, Svenska Turistföreningen är också ett bolag - men det är inte därför som kretsarna finns. De ingår i den ideella verksamheten. Och den bygger på att kretsarna och människorna gör, inte på att kansliet gör åt oss.

Demokrati är när alla har möjlighet att ta del, rösta och göra. Demokrati är också att kunna göra valet att avstå. Demokrati innehåller också ett ansvar av att ta del - och ett ansvar att informera.

Diskussionen om att röstsiffrorna skall offentliggöras och att siffrorna skapar uppfattningar om människor tar kraft från övriga frågor. Jag överväger att gå ur gruppen som skapats för att diskutera sakfrågor om verksamhet, motioner, mm när frågan om röstsiffrorna kommer upp igen och igen.

Miljö, natur och kultur är viktiga frågor. Huruvida jag har fått 3 eller 53 röster är helt egalt. Jag har en röst på stämman. Jag har bara min egen röst, där jag talar för människor som står för samma frågor som jag står för. Och för dem som har diskuterat med mig och fått mig att tänka till. I sakfrågor. På stämman är min röst lika mycket värd som din, oavsett hur många röster du har fått.

Om någon är missnöjda med ombudsvalen och röstningsförfarandet, så är mitt förslag att vi (ombud, medlemmar och kretsar - var för sig och/eller tillsammans) föreslår stämman och styrelsen ett väl utvecklat alternativ som gör det bättre till nästa gång. Som något positivt och konstruktivt, istället för en energidränerande ström klagomål.

Du, jag och alla föreningens övriga medlemmar gör föreningen till det den är.

Nu är tid för frågor som berör vår verksamhet - sådant som gör att vår förening växer och blomstrar, skapar och gör.

Ditt krav på offentlighet av resultaten är inte mitt. Jag vill inte vara en del i det.
 
Anette Grinde
Ordförande STF Roslagskretsen och ombud till riksstämman i STF 2012.


 *** *** ***
Läs även andra bloggares åsikter om - Svenska Turistföreningen - marknadsföring  - styrelsearbete - valberedning ...  Politometern om styrelsearbete och valberedningsfrågor  * Intressant. * Bloggkartan Norrtälje. * Nyligen.se. * Blogger.com.*

Inga kommentarer: