onsdag 28 mars 2012

Percy Barnevik på tema bistånd


Ja, det må vara en reklambilaga, men ändå. I tidningen Allt om atomen, (annons från SKC = Svenskt Kärntekniskt Centrum) som ligger i dagens DN, finns en artikel om Percy Barnevik och Hand in Hand. Artikeln rör frågan om elförsörjning, som något viktigt för människors möjlighet att ta sig ur fattigdomen, men också hans arbete för människors möjlighet att starta företag i fattiga länder och därmed att försörja sig själva. Jag blir glad av människor som Percy Barnevik, som gör stora ting för fattiga människor.
 
Jag finner en ofta återkommande information om att det är kvinnorna som får lånen, för att de är mer att lita på. De arbetar, de håller ihop familjerna och de betalar tillbaka sina lån. Till skillnad från männen som spelar, dricker och slarvar. Nåväl, det är ju synd att dra alla över en kam, men det kan te sig begripligt att långivarna satsar på personer där utdelningen ter sig bäst. I detta fall är det dessutom bäst för alla.

Ja, han var verkligen i blåsväder den där gången för några år sedan, när han fick en ofantlig pension. Han betalade tillbaka en stor del, p g a alla påtryckningar och allt ramaskri som blev runt uppmärksamheten kring hans avtal. Men, sett i efterhand kan det ju te sig som ett riktigt uselt beslut. Han hade kunnat göra än mer stora verk för fattiga människor om han behållit hela beloppet i enlighet med sitt avtal - förutsatt att han skulle ha använt dem i de uppgifter han gör nu. Den mängden pengar tar många år för andra att skramla in.

Nåväl, Percy Barnevik ser nu ut att göra gott för många. Jag hoppas att han fortsätter på inslaget spår, än i många år.

A..


Relevanta länkar på temat...
* Hand in Hand India. * Hand in Hand International. * SIDA/Omvärlden om Percy Barnevik. * DN om Barnevik i jan 2012.




*** *** ***
Läs även vad andra bloggares skriver om  sponsring  - Hand in Hand - Percy Barnevik - Microkrediter  .  Politometern om Percy Barnevik - bistånd ...  * Intressant. * Bloggkartan Norrtälje. * Nyligen.se. * Blogger.com.

Inga kommentarer: