söndag 8 januari 2023

Klimatet surrar i luften

Klimatet surrar i luften. Frågor och svar tål att funderas över, men vi vill inte att de förnekas. Vi frågar oss hur det går, tänker att vi kan göra skillnad. Inte själva, för det är mycket som ska göras, men var och en kan göra något.

Greta Thunberg har under de senaste åren varit en starkt drivande kraft. Hon började med att sitta utanför riksdagen. En liten flicka i gul regnrock kan lyfta frågorna, väcka oss, men vi andra måste hjälpa till med själva görandet. En enskild person kan göra stor skillnad, men många tillsammans kan göra mer.

Vi tänker utforska några av klimatets frågor under våren, med start i januari. Jag tänker att samtalet ska vara framåtsyftande: vad är bra för dig och mig att göra? Vad kan vi göra? Om Greta kan förändra och skapa så mycket uppmärksamhet som hon har gjort, så kan vi göra något. Litet är bättre än inget. Vad tänker du att du kan göra?

Jag tänker att vi ska, i det här samtalet, avstå att kritisera partier eller fundera över vem som varit bäst eller sämst. Ja, de goda erfarenheterna är bra att fånga, men vi kan avstå kritiken som inte genererar framåttankar. Vi vill gå framåt, lära oss hur vi påverkar vår framtid på ett läkande och positivt sätt. Jag, mina barn och barnbarn ska leva här, vi behöver läka det vi har förstört. Jag tänker att vi ska prata om vad vi kan göra, här och nu. Du och jag, alltså.

Vi kan demonstrera. Vi kan sätta oss utanför ett riksdags- eller kommunhus, på en väg, i en skog eller överlämna namnunderskrifter. Vi kan skriva artiklar, dra ner temperaturen, sälja bilen, sortera soporna och låta bli att köpa plast. Vi kan handla ekologiskt och lokalt. Vi kan öppna ögonen för att försöka se andra perspektiv. Vad ser du, hur tänker du?

Att se andra perspektiv är att betrakta från ett annat håll. Det är svårt, ibland omöjligt, särskilt om man inte ids eller bara har sig själv att prata med. Det du gör för en bättre värld kan jag också göra om du berättar om hur och varför. I samtal växer tanken, om vi lyssnar och vrider på perspektivet. Vad ser du, som jag missar?

Jag försöker tänka på vad och hur jag gör, varje dag och varje stund. Jag lyckas ibland och misslyckas ibland. Blir sur på mig själv, försöker igen. För att jag måste, vad vore jag annars? Det är inte säkert att det är på mig det alltid beror. Jag kanske inte har hela bilden, ser den andres perspektiv för att hen inte berättat eller hann säga sitt. Det gäller både enskilda relationer och frågor om miljön där vi har mer att lära. Tid, reflektion och möten med andra är en nyckel för vägen framåt. Vad är bra att säga och göra, vad ska stanna inombords? Tystnad är ibland en framgångsfaktor, och ibland inte.

För klimatet och vårt allas väl behöver vi höja våra röster, göra skillnad och skapa förändring. Hur kommer Gretas (20), Ellens (4) och Vilhelms (1) framtida värld annars att se ut?

Nu ska jag läsa Klimatboken, lyssna på vetenskapen, fundera kring min roll och hur vi tillsammans kan skapa mer kunskap i sammanhanget. Vad är din roll? Hur tänker du?

Häng på i vårt prat, vetja! Vi behöver dig.

Inbjudan till samtalet hittar du här: https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Greta%20Thunberg


Njut dagen som den bästa.
Anette Grinde


 


Inga kommentarer: