tisdag 12 juni 2012

Dagens ord; oförsonligheten...

Dagens ord är oförsonligheten. (1av3.se)

Oförsonlig har synonymer som t ex obevekligomedgörlig - oblidkelig - utan försoning - stenhård.

Oförsonligheten är en bra tanke att tänka kring. Den är viktig att lyssna till, se och sedan vända sig bort ifrån. Se hur den sitter i oss och hur vi kan förändra oss själva till att bli vänliga varelser, med omsorgen växande i oss. Kanske klarar vi det inte själva. Kanske behöver vi hjälp av någon strax intill.

Oförsonliga kan vi tänkas bli när vi inte blir sedda eller hörda. Eller när kärleken och omsorgen inte når oss. Kanske är oförsonligheten ett uttryck för rädsla och ilska som växer i oss, som vi inte rår på - eller förstår. Den som beror på att vi inte omsluts av kärleken och omsorgen, som vi alla behöver.

Jag har mött den. Oförsonligheten. Som en fasa utan hejd. Jag har mött andra som mött den. Jag står också för den själv från tid till annan. Och jag ser den alltid som oerhört onödig. Den beror antagligen på att vi inte lyckas se varandra och därför drunknar i oss själva och vår egen sorg, frustration, ilska eller rädsla. Den beror säkert ofta på att vi inte lyckas göras oss förstådda.
  
Oförsonligheten kan slås i spillror genom omsorg, värme och aktiv positiv handling. Det räcker inte med en tanke, det krävs en aktiv handling. 

När du möts av någon som är oförsonlig i sin tanke eller sin handling. Möt hen med omsorg och kärlek. Försök förstå, vad som får hen att göra och tänka som hen gör. Försök förstå hens tanke och handling och ta´t vidare därifrån. 

Oförsonlighet förutsätter i något mått att vi inte mår väl, var för sig och tillsammans. Den ger splittring och sorg.

Så vill vi inte ha det. Tänk, vilka under som skulle kunna ske när vi kan försonas och se till varandras väl.

När du möter någon som bär oförsonligheten i sig - möt människan där den är. Le, håll i och håll om.

A..


 

Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. 1av3.se
Ickevåld

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oförsonlighet är så totalt onödigt. Den sänker ned oss i träsket.Långsinthet är nog också en synonym till oförsonlighet eller vad tror du? Det saknar betydelse vem som sträcker ut handen bara den sträcks ut innan timglaset runnit ut.det finns inte tid för något annat.

Reflektioner Allteftersom sa...

...och om ingen av parterna förmår... ?

Vem står då vid deras sida och hjälper dem rätt?