måndag 25 juni 2012

Finns det mer? Ja, det finns oändligt mycket mer.


Vi passerar torpet efter kohagen, Gudesjö, Alvedsjö bodar, Aludden, Byrums raukar och Byrums Sandvik i lagom sakta mak.


Detta är en fantastisk miljö. Vi färdas per cykel i ett underbart landskap. Kuststräckan är ljuvlig. Den är enkel, karg och vindpinad. Den största delen av kuststräckan är oasfalterad. Det dammiga gruset ligger stillsamt kvar, eftersom hastigheten är låg. Här färdas ingen särskilt raskt.

Kalmarsund brusar en aning i vinden idag. Den känns och syns. Här har nog stretsamheten verkat för folket som hade sin utkomst härifrån. Nu är det mest turistfolk här.

Efter fikat på strandcaféet i Byrums Sandvik drar vi vidare nordost till Skäftekärr. Där är det strax ett stort midsommarfirande som vi tänkte beskåda.

Innan vi löser in oss på Skäftekärr besöker vi Thujaskogen som ligger strax bortom. Stora, höga och mäktiga växer thujaträden där. Planterade under 1800-talet har de nu många år på nacken. Stormarna Gudrun 2005 och Per 2007 var dock hårda och skadade många av de fantastiska träden. Vilken förundrande kraft det måste ha funnit i stormarna som skadade träd som funnits i mer än 100 år.

Skäftekärr firar midsommar så att många vill vara just där. Stolthet för tradition och bygd råder här. Järnåldershuset visades, midsommarstången kläddes och folkdansarna dansade med liar och krattor i fantastiska dräkter. Sedan var det dags för den stora samlande valsen, som inledning till rävar som raskar och björnar som sover. Regnet hängde strax utanför men folket från trakten dukade sina filtar med jordgubbsgräddtårta, kaffe och saft som aldrig förr. Det var tydligt att traditionen var satt.

När tårtan var äten, sångerna sjungna och danserna dansade var det tid för var och en att gå hem till sin egen fest. Där vankades det sill, ägg, gräddfil och potatis i mängd. Ja, det kan kanske tänkas att en och annan nubbe slank ner tillsammans med midsommarsången som strax hördes över nejden.

Själva cyklade vi hemåt när molnkanten närmade sig. Vi följde leden genom skogen. Den fördes oss på spikraka streck mot Vedborm, där byarnas gårdar, stugor och ängsblomstrande vidder kantade vår väg mot Skogsby, Skriketorp och Löttorp. I Löttorp var ICA midsommarstängt, varvid vi trampade vidare förbi Alvedsjö och Gudesjö innan vi via torpet innan kohagen når Korpskog igen.

Den lilla kohagsvägen är onekligen vacker. Den smala byvägen förbi Gudesjö ut mot kusten som slingrar sig i landskapet är ljuvlig. Kustvägen upp mot Byrum är fantastiskt och midsommarfirande i Skäftekärr var väl värt ett besök. Vi hittar nya - helt fantastiska - cykelvägar. Ja, de är nya för oss, men för bygden gamla. Hur kan vi ha missat detta? Finns det mer? Ja, det finns oändligt mycket mer.

Nya vägar ger nya upplevelser. De ger glädje och en annan längtan. Öländska cykelspår är goda spår att färdas på. Det gör vi gärna igen. Och igen.

Anette Grinde
Öland. 
Midsommarafton - 22 juni 2012.
Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Skäftekärr - Öland  - raukar. Bloggare om thujaskog - Öland.  Isbn 978 91 534 3249 4. Mer om Upplev Sverige  i denna blogg. Isbn 9789174242638 -  Mer om norra Öland i denna blogg.  

* Länsstyrelsen tipsar om Skäftekärr  * Skäftekärrs ekonomiska förening * Sveaskog om Skäftekärr (förvärv 2006). * Karta Ekoparken Böda med en imponerande natur. *
 


 

Inga kommentarer: