torsdag 7 juni 2012

Norrtälje. Var firas det midsommar?

Norrtälje. Var firas det midsommar i bygden?

Ja, på Labacken i Roslagsbro förstås. Där firas det med pompa och ståt. Musik, tipsrundor, fikaförsäljning, hästskokastning, dans & musik och mängder av glada människor står på programmet. År efter år, med ideella människornas kraft som grund. Det är glädjande och fantastiskt att se att de är på gång igen. Precis som ifjol och många år dessförinnan. Deras kraft och glädje gör mig glad. 

Ja, nu pysslas det i hembygdsföreningen St Eriks Gille  (Roslagsbro Hembygdsförening). De förbereder sig och den vackra hembygdsgården Labacken för sommarens högtidsfest. Midsommar är ett stort och uppskattat evenemang som kräver att män och kvinnor går ur huse för att det skall fungera. Det krävs många timmars förberedelser, det krävs klippning, ansning, lövning, målning, reparationer, bakning, dragspel, högtalaranläggning, funktionärskontakter, tipsrundor, med mera, med mera. När midsommarens tid är här, är damerna och herrarna redo. Det är en riktig fröjd att se.

Då fylls byn med folk. Då kommer lövade kärror, fantastiska bilar, vackra blomsterkransar och spralliga barn. Den smala vägen fram till byn fylls med människor och bilar, på ett sätt som det aldrig görs under resterande del av året. Det gäller att åka åt rätt håll i rätt tid, annars kommer du inte fram på den smala vägen. Det går inte att åka emot strömmen, man måste följa med.

Det står inte på. Strax är vi där. Sol är beställt. Musiken & glädjen är på plats. Grönskan frodas. Bullarna är strax bakade. Välkommen till Labacken, du som vill fira midsommar och är i Norrtälje kommun när det är tid för detta.

A...
Mer om Labacken i denna blogg. Övriga länkar & sånt; * Hembygd.se  * Tidningen Ledungen. *  Sthlms län; Länsmuseets bildbank. * Eniro karta till Labacken. * Hembygdsföreningar i Sthlms län. * Folkminnesarkivet. * Politometern.Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  * Läs även andra bloggares åsikter om  - hembygd - midsommarRoslagsbro - Norrtälje. * Knuff bloggar.  Knuff om midsommar - Labacken - folkminnen - Norrtelje Tidning. -

Inga kommentarer: