måndag 11 juni 2012

Öland. Mot Blå Jungfrun...

Sofie, Anette & Jenny Grinde på Blå Jungfrun 1991. Foto Birgitta Ahlmén.

Blå Jungfrun är en liten, lagom otillgänglig, ö i det norra gattet av Kalmarsund.  Den är en av våra vackra och särskilda nationalparker.  Här finns vindpinade tallar, frodig ädellövskog och imponerande granitklippor, slipade av havet till spännande former. Här finns också havet och naturens kraft tydlig. Stiltje och storm visar naturens kraft på väldigt olika vis. Detta är en plats där insikt om detta är särskilt viktig.

Blåkulla är enligt myten den plats dit häxorna åkte på skärtorsdagen för att möta Satan och fira häxsabbat. Kanske är det just här, som det riktiga Blåkulla verkligen ligger. Sjömän har under långa tider undvikit denna plats och historierna om platsen är många. Om man tar en sten med sig från ön så sägs det att man kommer att ha evig otur tills stenen återförs till ön. Ja, själv skulle jag knappast våga chansa, så jag lämnar alla vackra stenar på ön.

Ja, Blå Jungfrun är sagornas och folktrons Blåkulla. Kanske är det otillgängligheten som gör att sagorna frodas, eller kanske är det färgen på kupolen som reser sig över havsytan.

Carl von Linné besökte ön 1741 och redan då kunde den märkliga labyrinten "Trojeborg" ses på öns södra del. Labyrinten är klassad som fornlämning men vem som byggt den eller hur gammal den är är det ingen som vet. Och så lär det väl förbli. Linné lär inte ha varit överdrivet förtjust i ön.

Högsta punkten på ön kan nås genom en vandringsled. Där kan man stå, 86 meter över havet, och förundras över allt det vackra i naturen. På vägen dit kan man titta in i "Kyrkan" och "Jungfrukammaren", två märkliga grottor.

Blå Jungfrun har hört till släkten Hammarskjölds ägor en tid. Nationalparken bildades 1926 i syfte att rädda ön från förstörelse. Stenbrytning, är ett exempel på aktivitet, som kanske inte är till fördel för grottor och bevarande av unika miljöer. Nationalparken omfattar 66 hektar.

Du tar dig till ön med båt, antingen från Oskarshamn eller från Byxelkrok. De går dagligen från båda håll. Sommartid finns guider och parkvakter på Blå Jungfrun, som lotsar och inspirerar med sin kunskap om ön.

Det finns ingen mat- eller vattenförsäljning på ön. Tag med dig det du behöver för dagen, och tag med dig dina sopor när du lämnar ön. Ta också på dig ordentliga skor och lämna barnvagnen hemma. Om du kommer med egen båt bör du vara noga med att kontakta parkvakterna för att få veta bästa ankringsplats. Svallet från färjor i närheten kan ställa till det för dig och din båt. Det gäller att "parkera" rätt för att slippa skadas. Ön saknar en skyddad hamn. Bäst är nog att åka med den allmänna turbåten, kan man tro.

Till Blå Jungfrun bör man åka.

Anette Grinde
Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Byxelkrok - Öland - Blå Jungfrun - Bloggare om Byxelkrok - Öland - Blå JungfrunVilla uthyres i Roslagen. Ölands SkördefestIsbn 978 91 534 3249 4. * Ölands Turistbyrå * DN om camping på norra Öland. *  Mer om Upplev Sverige  eller Öland  eller Norra Öland i denna blogg. Isbn 9789174242638 -  Wikipedia  och. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket om nationalparken Blå Jungfrun. Mer om...

Inga kommentarer: