söndag 10 juni 2012

Öland. Byxelkrok.

Ja, när man har nått Byxelkrok på norra Öland har man bara svängen upp runt norra udden kvar innan man kan styra söderut igen. Men bara, är också synd att säga, för runt udden finns en hel del sevärdheter som inte skall missas. Blommande blåeld vid Neptuni åkrar, kusten upp till den vackra fyren där det fiskas lax och njuts av naturens krafter. Därtill fyrplatsen Långe Erik, Grankullaviken, Trollskogen, den smalspåriga järnvägen och den ljuvliga sandstranden.

I Byxelkrok finns den fina och skyddade hamnen med fiskebåtarna. Där finns också en hel del semesterfirare med båtar att beskåda. Strax intill finner vi små charmiga försäljningsställen i de små husen i hamnområdet. Hantverk, böcker, strömmingsmackor och annat smått och gott finns till försäljning här. Missa inte att vandra i dessa små kvarter.

I byn, några 100 meter bort, finns restauranger, bokbutik och ICA. Pensionat, campingplats och stugor finns att tillgå för den som vill stanna här ett tag.  En liten strand finns strax söder om Byxelkrok och norr om finns de stora flata stenarna i kanten. Lite längre bort i byn, ostlig riktning, finns den gamla Kvarngården och en prylmarknad som drar mängder av människor till sin butik.

Om du inte kommer söderifrån, kanske du kommer västerifrån. Eller om du nu är klar med ön, kanske du tänker dig att åka i västlig riktning. Färjan ankommer till Byxelkrok ifrån Oskarshamn. Och vänder vad tiden lider.

Och när vi nu tittar i västlig riktning, så skall vi inte missa Blå Jungfrun.  Blå Jungfrun, som är vår nationalpark mitt i Kalmarsund. Mer om henne skall ordas strax, men man tar sig dit med båt från Byxelkrok. 


Anette Grinde


Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Byxelkrok - Öland  - Bloggare om Byxelkrok - Öland - Villa uthyres i Roslagen. Ölands SkördefestIsbn 978 91 534 3249 4. Mer om Upplev Sverige i denna blogg.  * Ölands Turistbyrå * Mer om Öland i denna blogg. Isbn 9789174242638 -  Wikipedia om  Byxelkrok. Tidigare om Öland i denna blogg. Länsstyrelsen om ... Naturvårdsverket om Blå Jungfrun.

Inga kommentarer: