lördag 30 maj 2015

Löparens hjärta - av Markus Torgeby

Löparens hjärta
Markus Torgeby
Offside Press
Isbn 978 91 85279 36 4
2015

Markus Torgeby är löpartalangen som 20 år gammal bosatte sig i en kåta i den jämtländska skogen. Där levde han under fyra år som en eremit. Så vad var det som fick honom att lämna allt? Och vad lärde han sig av att leva ensam i skogen? 

I Löparens hjärta berättar Markus Torgeby, idag en vuxen man med fru och barn, gripande om uppväxten där han alldeles för tidigt fick ta ett vuxenansvar för sin sjuka mamma. På Öckerö, en av Sveriges två kommuner utan fast förbindelse med fastlandet, höll väckelsepredikanterna ännu befolkningen i sitt grepp. Att springa ensam över klipporna var hans mentala frizon och räddning.

När Markus upptäcktes av en tränare som ville lyfta honom till Europaeliten blev även idrotten ångestladdad och krävande. På ett träningsläger kollapsade hans fotvalv. Löparens hjärta handlar om att våga gå sin egen väg och den kraft som finns att hämta i ensamheten och naturen. Markus Torgeby vänder sig till alla som har funderat på att kliva av ekorrhjulet, och ställer sig frågande till mycket av det som vi andra tar för självklart – inklusive den löpartrend som svept över Sverige de senaste åren.

Enkelt. Rakt. Nära naturen. Boken är skriven på ett enkelt sätt, med ett enkelt och väl begripligt språk. Torgeby visar tydligt var hans hjärta finns och hur han är. Nära och enkelt, utan stora åthävor. Det låter så enkelt. Han är trygg i sig själv och klarar ensamheten och frånvaron av det ytliga livet i samhället och allt det materiella. Man kan leva med väldigt få saker och med hyfsat lite pengar. Han behöver löpningen, ensamheten och naturen. Hans ord, ensligheten och hans tydliga val gör mig innerligt glad.

Det är fint att läsa om hans löpning och hans energi. Jag känner glädje när han berättar om när han tog med sig sin mor till sin värld. Hur hon växte med honom. Gladdes. Tårarna växer i mig när jag läser om hans mor.

Löparens hjärta är en underbar bok. Den berättar om en fin, särskild, människa. En människa som har funnit sin plats, lyssnat till sitt eget hjärta.

Mitt hjärta tar ett skutt när jag läser Fridas frågor och Markus svar;

- Vad gör du på dagarna då?
- Går upp, äter, springer, försöker att inte frysa. Jag gör det jag vill göra. Jag vill ha mycket tid till att inte göra något.
- Men hur får du mat på bordet?
- Det är hur lätt som helst. När jag har mindre än 400 kr på kontot letar jag reda på något jobb som ger lite pengar.

400 kr på kontot innan det är dags att göra något? Det är så långt ifrån min trygghet man kan komma. Tänk, om jag kunde komma dithän. Det skulle jag verkligen vilja.

Må lycka och välgång i kropp och sinne följa denne man och hans familj i alla framtidens år.

Köp boken. Läs den!

A..  


Adlibris. Bokus. Offside Press om Löparens hjärta. Dokumentärfilm på SVT-play om Torgeby.

Inga kommentarer: