tisdag 18 november 2014

Hur kan det komma sig att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toaletter?

Den 19 november uppmärksammar FN behovet av sanitära anordningar, i samband med Världstoalettdagen. Är det inte märkligt att detta behövs, att väldigt många människor i världen saknar tillgång till toaletter?

2,5 miljarder människor i världen saknar tillgång till toaletter (DN 20141118/World Toilet Organisation).

1400 barn dör varje dag av diarrésjukdomar orsakade av brist på rent vatten, undermålig sanitet och hygien. Mer än en halv miljon barn dör alltså p g a brist på vatten och sanitära anordningar. (DN 20141118/Wateraid).

600 000 000 människor i Indien saknar tillgång till toaletter. De måste ta med sig vatten, gå ut i naturen och finna en säker plats för att göra sina behov på. För kvinnor är detta en mycket stor säkerhetsrisk och en stor källa till osäkerhet. Det sker många övergrepp i samband med dessa naturbesök.

Bristerna finns i städerna och på landsbygden. I Bombays slumområden saknas t ex ca 200 000 toaletter. Människor bor i mycket enkla hus, där vatten, avlopp och sanitära anordningar helt saknas. Det gör t ex sjukdomar vanliga och svåra att bemästra.

Mia Holmgren (DN 20141118) skriver om hur nya toaletter kan ge ett bättre liv till människor i slummen. Det är en oerhört viktig fråga, en sådan som skulle göra en mycket stor skillnad för väldigt många människor. Säkerhet, rent vatten, toaletter, schysta avlopp, mat på bordet och skolgång för ungarna är sådant vi tar för givet, men det finns oerhört många människor som inte har detta. Det är mycket som påverkar, men t ex deras fattigdom, tillhörighet till kast eller samhällsskikt, familjesituation, bostadsbrist och arbetslöshet sätter hinder i vägen för möjligheten att själva påverka vatten och toalettsituationen. 

Om Indiens nya premiärminister Narendra Modi har lovat 5 miljoner nya toaletter, så kanske bollen är i rullning. Låt oss hoppas att det är just så. 5 miljoner toaletter räcker inte till 600 miljoner människor, men är ändå en liten bit på väg. 

Säkerhet, rent vatten, toaletter, schysta avlopp, mat på bordet och skolgång är en självklarhet, eller hur? De hänger också väldigt mycket ihop. Säkerheten är ibland kopplad till att toaletterna inte finns, att vatten saknas eller att det saknas en dörr till toaletten. Skolgången blir drabbad av att mat eller toaletter saknas. Det kan tyckas enkelt att ordna, eller hur? 

2,5 miljarder människor saknar alltså tillgång till toaletter. Och en vansinnig mängd människor saknar också tillgång till rent och rinnande vatten. Hur kan det komma sig?

Hur kan det komma sig? Och vad gör vi åt saken?

A..Dela gärna detta inlägg på Twitter eller Fb

Inga kommentarer: