söndag 16 november 2014

Bygdegårdarna i bygden

Jag botaniserar på Bygdegårdarnas Riksförbunds sida och upptäcker i förlängningen också bygdegårdar/samlingslokaler i Norrtälje kommun. Jag inser att vi verkligen har många fantastiska gårdar och ideella föreningar även här. Ja, föreningslivet är verkligen fantastiskt i vårt land. Det finns nästan inget slut på allt de gör.

Denna lista över bygdegårdsföreningar och andra föreningar är sådana som, enligt Norrtälje kommun, hyr ut samlingslokaler. De har också mängder av egna aktiviteter där kultur, glädje och energi spirar. Bygdegårdar är inte att sammanblanda med alla fantastiska hembygdsföreningar och hembygdsgårdar. De samlas i en egen förening, och i ett eget förbund (Sveriges Hembygdsförbund) men månar också de om bygd, byggnader, kultur och historia.


St Eriks Gille, hembygdsföreningen i Roslagsbro, äger den gamla vackra gården Labacken i Övra Söderby. Där lägger de glöd och energi, tid och kraft - och skapar evenemang för att visa, berätta om det som varit och för att samla in pengar till fortsatt verksamhet i bygden och på gården. Heder till alla de fantastiska människor som arbetar i alla dessa viktiga föreningar. 

Mer om föreningen hittar du, om du klickar på bilden. (Bilden är inte från nu. Vi har ingen snö nu).


Inga kommentarer: