tisdag 14 juli 2015

Måndag 13 juli 2015. Sakta framåt. Brittatorp - Oskarshamn.

13 juli 2015. Måndag.

Brittatorp - Eke - Lenhovda - Grönskåra - Öjemåla - Sinnerbo - Basthult - Ruda (finfin pizza!), Fliseryd - Påskallavik - Oskarshamn.

Vi startar vår dag på en äng nära Brittatorp. Himlen är blå och grå. Det har inte regnat inatt, men insidan av tältet var rätt blött av markfukt, dagg och kondens. Vi hade en lugn morgon med god frukost, fyra nystartande hägrar från kanten bredvid och minnet av nattens skällande råbock. Ljuden och lukterna är fantastiska i naturen. Med cykel & tält kommer man naturen fantastiskt nära. Det är ljuvliga upplevelser.

Igår mötte vi en man på pizzerian i Växjö som kände sig stolt över vår cykeltur; att man kan och att man gör. Häromdagen mötte vi en annan man som sa; ni har förstört min dag. Nu kommer jag att tänka på detta hela dagen. (Ja, han sa det med ett leende).

Vårt nattläger var välbesökt av djur. Där fanns t ex fästingar, knott, mygg, flugor, morkullor (ganska många flög över vårt tält) och en skällande råbock. Det är fint med djur även om de minsta ibland är lite för närgångna.

I går, söder om Växjö i de mörka skogarna, stod en man i ett dike med en håv. Runt halsen hade han en kikare. Sikten kan inte ha varit så lång i det täta skogslandskapet. Vi undrar ännu vad hans intresseområde var. Vad letade han efter, tro?

Vi klarar oss hyfsat från regnet. En timme mitt på dagen stog vi under ett tak, annars kan vi oftast trampa på. En punktering på eftermiddagen, nr sex i ordningen på denna resa, tror vi. Det börjar bli så många så vi tappar räkningen till slut. Denna gång berodde det på en liten, liten men vass sten.

I Ruda tog vi middagspaus på byns pizzeria. Visst är det fantastiskt att det nästan alltid finns en sådan, vi varje liten håla landet runt. Vad vore vi utan alla dessa utlandsfödda män som driver en pizzeria eller annat i landets alla små och stora samhällen. Så oerhört tomt det skulle vara utan dem.

Vägen mellan Öjemåla och Ruda var riktigt fin, slingrande genom landskapet som en orm. Där fanns mycket skog, få hus, slingrande vägar, vacker natur - där var riktigt fint.

Vår natthamn fann vi på en stor sten/klippa i en tät skog, strax utanför Oskarshamn. Vår plan är att i morgon ta färjan mellan Oskarshamn och Byxelkrok, för avslut av cykelturen på Korpskog, Öland.

A..


En vacker rastplast (som vi inte nyttjade men
ändock passerade) i Lenhovda, med en smått
hotfull himmel.

Precis när man behöver den som bäst dyker en finfint tak upp. Här stannar vi
en timme, i väntan på att regnet skall upphöra. Jag somnade på bordet och Leif
väckte mig när regnet upphört. 

Punktering igen. Leif fixar - han är duktig på att
fixa punkteringar & har nu lärt sig att hitta taggiga
stenar och ihärdiga taggar i däcken. Han har nu fått
göra detta rätt ofta.

Nattplast strax söder om Oskarshamn. En tät skog, med en tillräckligt
stor & flat stenplätt. Fint. Fint. Fint. (När vi nu bara skulle sova).

#SchystResande - att resa vänligt, enkelt & lätt.

#PlasticFreeTuesday - att inte använda plast om det inte är absolut nödvändigt. Kan vi inte enas om att försöka leva mer utan plast? Kan vi inte enas om att åtminstone försöka? Kan vi enas om att begrunda saken och göra vårt yttersta för att undvika slöseriförbrukningen?

#SlowlyForward - är arbetsnamnet på sommarens cykeltur. Sakta framåt - först söderut, sedan västerut för att sedan vrida nord, nordost och ost. Och slutligen igen ett litet stycke syd. I långsam och njutbar takt.Inga kommentarer: