lördag 4 juli 2015

Lördag 4 juli 2015. Sakta framåt. Söderut. Friseboda - Sandby.

4 juli 2015
Lördag.

Vi vaknar till solens strålar och tar ett morgondopp i en vacker miljö. Ljuvligt fint. Det är fuktigt på tältet. Det tar sin tid att torka, men vi har inte bråttom. Vår tältplats låg i norra kanten av naturreservatet Friseboda. Vi såg, när vi lämnade platsen, att vi antagligen låg i reservatet. Vi kom från fel håll och såg inte var det började. Ett litet lagbrott, eftersom det var tältförbud i reservatet. I sakta mak drog vi vidare söderut. Mina växlar började trassla tidigt, men vi åtgärdade inte detta då. Vi tog oss vidare ner efter kusten, i huvudsak på små och vackra vägar och någon kort sträcka på stor väg. Det är ett väldigt vackert landskap. Ravlunda skjutfält gav en fin cykelsträcka. Det var det andra fina skjutfältet på två dagar. Det är tur för oss att de inte har någon verksamhet under sommaren. Över Brösarps kullar kärvar mina växlar mer och mer och efter Kivik haverear de totalt. Leif klarar problemet med en stunds mekande. Jag är tacksam för hans kunskaper. Haveriet leder till försening, vilket gör att vi inte kommer så långt idag. Vi gör ett besök vid Kungsgraven, strax söder om Kivik (innan haveriet). En mäktig stensamling - man får också förundras över utgrävningar och återläggning av alla stenar. Ja, för hur kan man annars veta, om man inte har lyft och tittat efter.

Friseboda. Havsängen. Vitemölla (fantastiskt vacker by). Kivik. Kungagraven. Vik. Baskemölla. Pizza i Simrishamn. Brantevik. Skillinge. Vår natthamn blir i kanten av ett fritidshusområde i Sandby, hos Anna Nilsson (konstnär Anna Ni) och hennes man Jan. Vi mötte henne vid hennes brevlåda och hon erbjöd oss en plats i hennes trädgård när vi mötte tältförbudsskyltar i varje hörn. Jag tycker till slut att allemansrätten är satt ur spel, med alla dessa tältförbudsskyltar längs alla stränder. Frågan är om det är juridiskt korrekt. Jag tänker att jag behöver kontrollera frågan vid tillfälle. Inte nu, men någon annan gång.

Anna & Jan bjöd på kaffe/te och spettekaka på kvällskvisten. Det är (nog) första gången jag äter detta. Ägg och socker i mängd. Mer än en bit slank ner under det trivsamma samtalet på deras veranda. Vi bodde i deras trädgård, somnade gott till ljudet av festmusik i närheten. Deras gäststuga gav oss toalett och dusch, så jag fick somna nyduschad denna kväll. Det var ljuvligt skönt. Innan nattning studerade vi Annas konst, dels inne i deras hus och dels i hennes ateljé. Hon målade vackert. Gillar du konst och har plats för en vacker tavla, så tycker jag verkligen att du skall göra ett besök i Anna Ni.s ateljé. En av tavlorna krävde extra tid, mängder av blomster, små myror, en jympasko och mängder av andra små väsen gick att finna i tavlan som gjorde oss riktigt glad. Ja, väl värt ett besök. Jag blir glad av dessa fantastiska människor - de som bjuder in, bjuder till och sprider glädje omkring sig. Stort tack till er, Anna & Jan.

Strålande sol. Ljuvliga sol. Fantastiska sol.

A..
Ljuvlig morgon. Fantastisk morgon.

God morgon - du fina tältplats.

Tipsrunda igen.

Det låter fasligt med skjutfält - men vi klarade oss väl.

En redig "kungagrav" strax utanför Kivik.

Inuti kungagraven

Kungagraven

Det är väldigt bra att ha sin cykelreparatör med sig
när växelsystemet havererar. 

Han är duktig, han.

Det råder tältförbud längs hela kusten. Vart tog allemansrätten vägen?

Här bor vi finfint hos Anna och Jan. Vi mötte Anna vid
hennes brevlåda och vips erbjöd hon oss en boendeplats.
En mycket trevlig gest!

Inga kommentarer: