lördag 30 november 2013

Istanbul - en stad väl värd ett besök.

18 november 2013, Istanbul.

Vi mornar oss länge efter en god natts sömn. Vi inmundigar en god frukost med stora möjligheter till allehanda nötter, frukt, kaffe, yoghurt, ägg, mm. Den får väl godkänt.

Vi tar sen bussen till Eminönü och promenerar långsamt sydväst, fast vi tror att vi går sydost. Små och vackra gränder, en härlig kryddmarknad som säljer mer än bara kryddor och en hel del annat kantar vår väg. Det är vackert, färgglatt, välsorterat och rent.

Plötsligt är vi vid Grand Bazaar, en imponerande stor marknad som vi trodde låg avsevärt längre bort. Sevärdheterna ligger relativt samlade, noterar vi strax. Det är gott nog att promenera här, med långsamma och glädjefyllda steg.

Sultanahmet - The Sultan Ahmed Blue Mosque - är en stor moské nära gårdagens målgång. Vi är idag rätt usla i vår navigering. Vi har helt enkelt lite dålig koll på var vi är. Det är kort emellan, när vi väl är framme vid nästa sevärdhet.

Vi har ett varmt och behagligt väder idag. Vinden är lite kylig, men det räcker gott med en tjock tröja (utan jacka). Vi är tillfreds med vår vistelse här. Vi äter en god lunch. Kanske är det årets sista uteätarlunch.

Istanbul är en ren stad, med fina parker och vackra miljöer. Det är en skön stad att flanera i, särskilt i det fantastiska väder vi bjuds på idag.

Den blå moskén är ett fantastiskt byggnadsverk. Pelarna är ca 20 meter i omkrets. Snickaren stegar och imponeras. Byggnaden och platsen är så imponerande, så det känns i hjärtat. Jag tänker på den konstiga diskussionen hemma i Sverige att inte kunna ha skolavslutningar i kyrkan. Kyrkor och moskéer är fantastiska platser att vara i. De eviga protesterna mot kyrkans rum (i Sverige) känns rätt märkliga hos mig. Platserna ger anledning till reflektion, oavsett vilken religion de står för. Reflektion och frid. Det är verkligen fantastiska platser.

Efter lunch och moskébesök hittar vi en liten "bykrog" när vi gått lite lagom vilse i stadens kvarter. Vi tar ett glas öl/vin och njuter av stillheten en stund. Det är njutsamt att vara här. Vi ler en aning åt stapplande människor i vår omgivning. Fler har sprungit Istanbul Marathon, minsann.

Arasta Bazaar är en annan liten marknad nära den blå moskén (& målgången i Istanbul Marathon). Den är ordningsam, trevlig, tyst och enkel.

Vi promenerar norrut - hemåt - igen, men förvirras kraftigt av riktningen. När skymningen närmar sig ökar mängden människor dramatiskt i basarerna. Var kommer alla ifrån, undrar vi stillsamt. Det är tur att vi båda har knallgula jackor på oss, så att vi lätt hittar varandra i vimlet. Det syns tydligt att vi hör ihop. Vi, the running couple, som de kallar oss på vårt hotell.

Vi ser i princip inget tiggeri i Istanbul. Är det olagligt med tiggeri och hemlöshet här? Vi ser fattiga människor sälja t ex billiga pennor, näsdukar eller vattenflaskor. Utanför de mäktiga moskéerna syns inget tiggeri, som man annars ser på liknande platser runt om i världen. Hur tas de fattiga om hand här?

Huvudduk och heltäckande klädsel ses mer på den södra sidan (gamla staden) än på den norra sidan (nya staden). På den södra sidan ses många, många små butiker i fantastiska basarer och smala gränder. På den norra ser vi också en hel del små butiker, men också stora köpgator med stora butiker.

Istanbul är en spännande stad. Hit åker vi gärna igen.

A..
Istanbul, Turiket
18 november 2013

Mer om denna resa till Istanbul hittar du här...

Mer länkar & sånt;  Intressant. Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seKnuff bloggar -  -  -   - Sultanahmet - tiggeri - hemlöshet - ... Inga kommentarer: