tisdag 14 maj 2013

Kvinnor för fred


I skriften Kvinnor för fred 1979 - 1989, skriven 1990 (och tryckt 1994) av Kerstin Sundgren läser jag (s 32) med anledning av en ledare i DN 1979 om en fredsdemonstration;

... Han tvivlade på att kvinnors biologiskt grundade större kapacitet för inlevelse och omsorg skulle ställa till rätta allt som manschauvinismen vridit snett. Men några saker trodde han inte kvinnor var lika kapabla som män ... som att trycka på kärnvapenknappar ... eller utveckla biokemiska vapen och nervgaser...

Nej, det hoppas jag verkligen inte att kvinnorna medverkar till. Det är knappast en efterlängtad eller fredsbevarande kompetens. Snarare skall vi, både kvinnor och män, tala om avveckling av alla vapen och istället söka fredsskapande & fredsbevarande aktiviteter. Aktiviteter som går över gränser och som har en freds- och världspositiv syn mellan folkgrupper och nationer. Tillsammans, för en bättre värld.

Jag hittade mitt exemplar av skriften på biblioteket. Du kanske hittar ditt exemplar på ditt närmaste bibliotek, beställer det via författaren eller kanske via Kvinnor för fred, om de har några exemplar hos sig.

Njut av dagen. Låt den andas fred och värme, trots regnet som sakta strilar utanför.

A..


Kvinnor för fred. Ickevåld. Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Kvinnor för fred .. Bloggare om - fred. 


 

Inga kommentarer: