fredag 24 augusti 2012

Anonymitet i pressen....

Ja, hur skall det vara, kan man undra.

I dagens lokaltidning skriver de om stölder av båtmotorer. Det är ett mycket vanligt förekommande problem i vår landsända. Det är ju tur att man inte har någon båt eller andra värdesaker så att det inte finns något att stjäla.

Nåväl. I tidningen berättas om en familj som har blivit utsatt för motorstöld - inte bara en gång, utan två. De har en stor fin båt och nu är de utan motor igen. De visas på bild, men i artikeln används bara förnamn. Jag reagerar inte på det förrän jag kommer till slutet av artikeln där det finns en tydlig fotnot, som säger att de inte vill figurera med efternamn för att undvika att bjuda in tjuvar. Där tänker jag att bara fotnotens ord skadar. Varför skriva ut det så tydligt? Varför inte bara låta bli efternamnen utan att orda om det ytterligare?

På nästa sida i uppslaget har en annan reporter talat med en polisman och plötsligt skrivs familjens hela namn, inklusive efternamnet ut, trots att de strax intill skrivit att de vill vara anonyma.

Anonymitet i pressen är sålunda - tydliga bilder på tillgångar och utsatta personer, samt tydliga namn på de som är berörda.

Nej, pressen, bättre än så kan ni.

- Eller. Bättre än så borde ni kunna.

A..
LänkarKnuff - Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.se.  Bloggportalen.se.   Knuff om båtstölder - Bloggare om Roslagen -   Blogger.com. DN på tema anonymitet. DN

Inga kommentarer: