onsdag 31 december 2014

Dags för Litauen att bli ett euroland

DN om Litauen 27 dec 2014.
Det är bekvämt att resa i euroländer, för att man slipper klura på valutor. Det är å andra sidan inte så svårt att klura på valutor. Man lär sig rätt fort hur man skall tänka.

När vi besökte Litauen (per cykel) i somras var det enkelt. Vi tog ut en lite lagom dos litauiska litas. Det är ju ofta föreslaget några vanliga uttagsnivåer i bankomaterna, så också där. Vi klev sen in i en mataffär och granskade glasspriserna, som var angivna både i den litauiska valutan och i euro.

Vi uppfattade Litauen som ett fattigt land, när vi reste på landsbygden. Människorna bodde enkelt och hade få djur. Redskap, vatten och el indikerade en sparsam utveckling. Man kan förundras över alla de skillnader som finns, så tydligt, mellan närliggande länder. Polen, Litauen, Lettland och Estland, som vi cyklade genom, var olika - trots att de ligger så nära och alla är medlemmar av EU.

Hur blir skillnaden när de nu byter valuta den 1 januari? Blir det bättre eller sämre för folket? Är det bara en känsla av samhörighet eller är det något reellt som blir skillnaden för just dem, var och en?

Till Litauen åker jag gärna igen. Och då kanske i lite lugnare takt och med sikte mer på att möta och tala med människorna, istället för att bara i all hast mata mil (även om också det är ljuvligt skönt).

Mer rörelse och fler mänskliga möten, sådana som gör skillnad, blir min önskan inför 2015.

A..


Litas enligt Wikipedia idag
; Litas (Lt - Lietuvos litas) är den valuta som används i Litauen. Valutakoden är LTL. 1 Litas (pluralform litai, litų) = 100 centų (singularform centas). Valutan infördes 1922 och ersatte den tidigare litauiska auksinas som infördes 1919. Valutan gällde fram till den sovjetiska ockupationen 1940. Litas återinfördes i juni 1993 och ersatte den tillfälliga Talonas. Valutan har en bunden växelkurs sedan 2005 till euro genom ERM II.

DN om Litauen. Svd om anslutning till euro.

Inga kommentarer: