måndag 8 december 2014

Alla dessa stadsvandringar

Alla dessa stadsvandringar
Isbn 978-91-7469-090-3
Mattias Henrikson
Ordalaget bokförlag
2014

Jag vandrar genom den vackra, adventsupplysta, staden. Det är mängder av människor ute. En kvinna kommer ut ifrån en allmän toalett och vandrar längs Drottninggatan bort mot Sergels Torg. Hon är helt vitklädd. En glittring buffig kjol svänger runt hennes vitfodrade ben. Hennes ansikte är vitmålat. Hon möter människorna med leenden och glädje, möts av undrande, men glada blickar i retur. Barnen pekar på henne och uppmärksammar sina föräldrar på hennes existens. Jag tänker att hon är på väg till någon plats för att göra någon form av uppträdande, men kanske är hennes mission bara att glädja människorna hon möter.

Sträckan ingår i Alla dessa stadsvandringar, i avsnittet Drottninggatan och departementens värld. En fantastisk plats längs promenaden är Kulturhuset, där mängder av aktiviteter ständigt pågår. Där finns teater, samtal, bibliotek, föreläsningar, utställningar, stillsamhet och restauranger. Det är folkets scen, för all möjlig och omöjlig aktivitet. I ett hörn rumstrerar schackspelarna, nästan bara män, ofta med utländska rötter och nästan alltid befolkat. Kulturhuset är en fantastisk plats.

Jag saknar, i vandringsbeskrivningen, ord om den vackra räven som sitter som staty i hörnet vid Rosenbad mot Riksdagshuset till. Den sitter hukad, men vaket betraktande, med underbart vackra drag. Den vakar, betraktar och njuter av sin plats i händelsernas centrum. Jag behöver ta reda på vem som har gjort denna fantastiska skapelse.

A..
Sthlm 20141207
#Stockholm - #StockholmiMittHjärta - Bokus - Kulturhuset Stadsteatern Stockholm. Fler recensioner i denna blogg.

Wikipedia skriverUtanför Rosenbad i hörnet med Strömgatan placerades 2009 den brittiska formgivaren Laura Fords rävskulptur Hemlös räv (Rag and bone with blanket), som ingår i hennes skulptursvit Rag and bone där skogens djur befinner sig i de hemlösas utsatta situation.
Inga kommentarer: