torsdag 27 juni 2013

Göran Kropp - med våra ögon.

Göran Kropp - Med våra ögon
Sweden Everest Solo Expedition 95/96
2012
Fredrik Blomqvist - Renata Chlumska - Magnus Roman
Blomqvist Produktion Ab
Isbn 978 91 637 1436 8

Söndagen den 30 september är det 10 år sedan Göran Kropp förolyckades i en tragisk klätterolycka i USA. Till Görans minne ger de tre deltagarna i Göran Kropps expedition, Renata Chlumska, Fredrik Blomqvist och Magnus Roman, ut en bilderbok om "Sweden Everest Solo Expedition 95/96". Genom deras ögon får läsaren en närgången skildring i ord och bild av Göran Kropps expedition. Bilderna i boken har aldrig tidigare visats.

Fredrik, Renata och Magnus skriver om Göran Kropp och hans färd. De skriver med en ton av kärlek och saknad. De beskriver honom som en fantastisk person, som skapat under för sig själv och andra. Som visat vägen och skapat mervärden. Så minns också jag honom, även om jag inte har mött honom mer än genom media. Det kändes som om världen drabbades av en stor förlust när han förolyckades, så där helt i onödan.

Boken innehåller berättelser om hans färd från Sverige till Mt Everest. Den där han cyklade och sedan besteg berget. Där han klarade turen med egen kraft och utan hjälp utifrån. Han visade att man kan. Det var stort då, och det är stort nu.

Boken är en vacker berättelse om en man som såg möjligheterna. Vid flera tillfällen bubblar tårarna över i mina ögon. Den känns. Jag känner svårigheterna, frustrationen, envisheten och glädjen.

Vad vore världen utan dessa fantastiska människor som visar vägen? De som visar att det är möjligt.

Anette Grinde


Länkar & sån´t. Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. * NT-bloggar.  * Bokus. * Adlibris. * Renata Chlumska.

Inga kommentarer: