torsdag 3 maj 2012

Skattereduktion för gåvor till bistånd...

Jag läser att Erikshjälpen informerar om möjligheten att få skattereduktion för gåvor. Och att det har givit dem mer klirr i kassan, sedan regeln kom i början av 2012. Ja, information om detta finns på Erikshjälpens hemsida, men bara till del. Jag finner motsvarande problematik på Plan International Sveriges hemsida. Informationen om syftet med gåvan saknas. Den är viktig och påverkar avdragsrätten, så naturligtvis bör också den finnas med. Om avsikten med gåvan inte stämmer med lagstiftarens intentioner, kan ju inte skattereduktionen erhållas.

Rädda Barnen har i sin information avgränsat gåvomedlen, varför bara gåvor till detta ändamål (katastroffonden) kan ge avdragsrätt. Om detta har också informerats på deras hemsida. Fint, så.

Ger du mer till biståndsorganisationerna, för att reglerna som ger dig skattereduktion finns? - Om det spelar roll för dig - har du koll på hur regeln ser ut? Rätt pengar, för rätt syfte och till rätt organisation ger skattereduktion för dig. Om något brister, så blir det nej.

Du kan bara ge, med skattereduktion, till de som står på Skatteverkets lista. Röda Korset finns inte på den. Inte heller Diakonia. Det kräver en annan administration och ordning att stå på listan. Det kräver kunskap. Det kräver marknadsföring. Och det kräver rätt typ av verksamhet. Det kostar också en relativt väl tilltagen slant för biståndsorganisationerna att göra ansökan till Skatteverket. Den fås inte i retur, om det blir ett avslag från Skatteverket eller om tillståndet återkallas.  


Inga kommentarer: