lördag 5 maj 2012

Utförsäkrad sorg

I går rullade nyheten runt i alla medier om en person som hade blivit utförsäkrad. Resultatet av kampanjen ser ut att bli att Försäkringskassan ändrar sig. Är det så det går till? När någon lyckas få fart på medierna blir beslutet ett annat?

Han hade fått ett samtal från Försäkringskassan som meddelade om att han nu inte längre var sjuk, sett ur statens kassas perspektiv. Därefter skrev han en ordentligt tårsnyftande historia och som med ton och kraft delades flitigt på facebook och i andra sociala medier, i tidningar och slutligen också i tv-nyheterna.

Ja, det lämnar en del att önska om Försäkringskassan meddelar beslut retroaktivt, utan klara formuleringar och utan ett formellt pappersbeslut som går att bedöma utifrån fakta. Ja, det lämnar en del att önska om Försäkringskassan inte kommunicerar med sina "kunder" innan besluten fattas. Men, kan ett beslut ändras för att x antal människor delar en sorglig text i sociala medier? Hur många har inte delat den, avstått för att den inte är relevant och tillräcklig som ett beslutsunderlag kopplad till en bedömning utifrån en juridisk text?

Hur kan medierna göra denna historia till en stor nyhet? Hur tar de emot & hur sväljer de en nyhet, utan att se hela bilden? Är det seriöst? Eller bara en följd av en folkstorm, där bara den ena sidan syns? Är sorg en sjukdom? Hur länge skall samhället stå för en persons sorg eller sjukdom? Hur många är sjukskrivna i sitt sorgearbete? Vilka regler & förhållningssätt har Försäkringskassan när de fattar sina beslut och när de meddelar sina beslut?

Ja, det finns många personliga tragedier i vårt land. Men, skall samhället betala för alla? Om ja, hur görs det så att alla som behöver får del av detta? - Juridiskt, mänskligt och rättvist. Och har vi verkligen så gott om pengar så att vi kan ha det så i vårt land. Om nej, se då till att det finns en juridisk och mänsklig rättvisa också i detta. I beslut som är genomtänkta, kommunicerade, begripliga och väl formulerade till människor som inte orkar eller har förutsättningar för att få hela mediakåren med sig på sitt spår.

Jösses, blir min reaktion, när jag ser reportage och effekter som dessa.

Minus till Försäkringskassan för brist i rättssäkerhet och för brist i sätt att meddela beslut. Minus till media som hänger på utan att ha hela bilden.

A..



Mina Moderata Karameller (Mary X Jensen) - Aftonbladet - DN 4 maj - DN 4 maj - Martin Moberg - Svt - Östran - Svd - Politometern - Knuff - Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.com. Bloggportalen.seKnuff bloggarCenterpartiet.  Knuff om utförsäkrad - försäkringskassan -  .  Bloggare om försäkringskassan - ...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt att läsa tyckanden av detta slag när den som skriver uppenbarligen saknar egna erfarenheter.

//Kurt

kristinaeml sa...

Pinsamt att vara svensk ibland!

Reflektioner Allteftersom sa...

Bäste Kurt.
Den som skriver saknar inte egna erfarenheter. Hon anser det dock tragiskt när rättvisan inte är rätt & rättssäker - utifrån de lagar & regler som finns. Och hon anser det väldigt tragiskt när bedömningar sker utifrån en sorglig text och inte utifrån hela faktasamlingen.
/A..

Anonym sa...

Det kanske skulle vara bättre att vara Grek i dessa tider?

Reflektioner Allteftersom sa...

Bäste Anonym.
Det är fantastiskt att vara svensk. Vi har mycket gott i vårt land. Men vi har också en hel del som vi kan bättra oss i. Att vara grek är säkert också fantastiskt, men annorlunda fantastiskt.
Njut av dagen.
A..

Reflektioner Allteftersom sa...

Ja, från tid till annan är det lite så. Å andra sidan felas det lite här och där även i andra länder, så det är kanske inte så mycket bättre på annan plats. /A..

Anonym sa...

Bra skrivet, jag har gjort samma reflektion

Anonym sa...

Instämmer med föregående talare...

/Björn

Anonym sa...

Jag vill påstå av egen erfarenhet att landets rättssäkerhet är satt ur spel sedan flera år tillbaka,

http://hispaliv.blogspot.se/2012/09/debattartikel-i-paragraf.html