onsdag 17 oktober 2012

Den som vill veta....

- Den som vill veta vad som händer behöver vara aktiv, sa hon. Därför är jag intresserad av att var med i styrelser och arbetsgrupper, fyller hon i.

Det har hon väldigt rätt i. Därtill är det tydligt att hon också sett sin engagerade roll som viktig. Det ger henne mer och det ger organisationen mer. Ja, det ger henne mer arbeten och också ofta ideella sådana, men det ger henne kunskap och det ger organisationerna stora mervärden.

När jag sitter i en styrelse eller i en arbetsgrupp kan jag påverka. Åtminstone om jag tar mig ton och ger uttryck för min önskan. Om jag inte gör det - alltså visar tillhörigheten eller tar mig ton - så är min önskan, min syn på saken, mina förslag och min kompetens i frågan inte känd. Då är det tveksamt om jag tillför.

Du som finns i en styrelse eller arbetsgrupp. Glöm inte att göra din röst hörd. Glöm inte att utmana, ställa frågor, visa att du vill & kan göra och att du vill vara engagerad. Ordföranden i gruppen må vara ansvarig för att frågor drivs framåt, men du/jag som inte är ordförande är ansvarig för att bistå, bidra och att vara engagerad. Glöm inte heller att uppmärksamma de övriga som gör. Se dem, gläds åt deras engagemang, inspirera dem och uppmuntra dem. Det skapar mer för dig, för gruppen och för dem.

Du påverkar gruppen och helheten bäst genom att bidra med glöd & engagemang - och genom att visa glädje & inspiration.

Anette Grinde


Att äta fil med händerna är tydligen skoj.





 









Marknadsföring - fokus ideell förening. Läs även andra bloggares åsikter om  marknadsföring  - styrelsearbete - valberedning - foreningsliv - ideella föreningar...  Politometern om styrelsearbete och valberedningsfrågor  * Intressant. * Bloggkartan Norrtälje. * Nyligen.se. * Blogger.com.* Volontärbyrån - här kan du leta efter nya volontärkrafter till din förening. Det är en bra web-plats för ideella krafter. * STF Roslagskretsen - arrangerar STF-aktiviteter i Roslagen. * Företagshuset - arrangerar kurser för ideella föreningar.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jättebra inlägg Anette, sätter till stor del fingret på problemet. Många vågar varken sitta med i styrelser eller om Dom nu sitter där säga sin mening. Ibland kommer det en och annan person förbi, som verkligen säger sin mening och lite till, då upplevs dom som besvärande och det vill ju ingen vara? Men jag tror att det är viktigt att låta många åsikter komma fram så gruppen kan välja den som för tillfället är den bästa.

Sitter själv gärna med och tycker, bestämmer och tillför efter egen förmåga.

Reflektioner Allteftersom sa...

Tack, för din kommentar. Ja, det är väldigt viktigt med aktiva medlemmar i grupper & styrelser. Det är så synd när de/man inte vågar - och det är också väldigt synd om någon upplever någon som talar som besvärande. Samtalen är viktiga & tillförande. Må Gott./Anette