torsdag 30 maj 2024

Vigelsjö naturreservat.


Vigelsjö naturreservat ligger mellan sjöarna Lommaren och Ludden. Området ligger i nära anslutning till Norrtälje stad, cirka 2 kilometer västnordväst om Norrtälje busstation och centrum.

  • Per egen fot eller cykel. Från centrum av Norrtälje går Roslagsleden längs ån, förbi sjukhuset och bort mot Vigelsjö och Lommaren där naturreservatet ansluter. 
  • Ta bussen från Norrtälje busstation och stig av vid Lommarskolan. 
  • Kommer du med bil? Ta riksväg 76 (Estunavägen) ock följ sedan skyltarna mot Vigelsjö camping där parkeringsplats finns. Parkering finns även norr om sjön Ludden. 

Naturreservatet inrättade 1998 av Norrtälje kommun med främsta syfte att bevara tätortsnära natur för rekreationsändamål. Läget nära staden gör området attraktivt för friluftsliv. Roslagsleden som har sin början i Danderyd och sträcker sig upp till Grisslehamn, den passerar i den västra kanten av reservatet.

Reservatets skogsområden utgörs framförallt av blandskog med tall, gran och flera olika arter av lövträd. I de öppnare partierna kan man hitta orkidén Adam och Eva, slåtterfibbla, darrgräs, stagg och kattfot, arter som visar att marken tidigare använts till slåtter eller som bete åt gårdarnas djur. Trots närheten till en tätort finns det stor möjlighet att få se fälthare och skogshare, rådjur, älg, räv och grävling.

På hösten kan man få syn på skygga nötkråkan som flyger i skytteltrafik och hämta hasselnötter. Andra fåglar som trivs i reservatet är bl a större hackspett, gröngöling, stenknäck, grönsångare, kattuggla och bivråk. På Lommarens vatten glider sothöns och i buskarna kring Ludden häckar bland andra näktergal, kärrsångare och stjärtmes. I Luddens närhet kan ibland också ses den mindre vanliga ortolansparven, som trivs bäst i landskap med öppna marker och dungar av träd.

Kortfakta:
  • Skyddat sedan: 1988
  • Storlek: 70 hektar
  • Naturtyp: skog, odlingslandskap, våtmarker, sjö och vattendrag
  • Markägare och förvaltare: Norrtälje kommun
  • Finns: parkering, stig, vandringsled, elljusspår, ridled.

Länkar:




#naturreservatstockholmslän #naturreservat #vigelsjönaturreservat #roslagsleden #norrtälje #ludden #lommaren 



Inga kommentarer: