måndag 20 maj 2024

20 maj 2024. Måndag. Annandag pingst.



Igår badade vi i sol, det var varmt och skönt. Jag försökte sova ute i hängmattan natten till idag, men det gick sådär. Det var kallt och blåsigt. Jag gav upp vid 03-tiden och gick in, så att jag fick två timmars sömn. Jag tackar för de timmarna. Kanske blir det bättre kommande natt? 


Idag på morgonen var det kallt, under 10 grader. Vad gör det med mig och min dag? Vad gör det med din? Ja, det blev lite bättre framåt dagen. 


I Norrtelje Tidning läser jag Elias Rosells artikel om det politiska samarbetet i kommunen. Han skriver om Beronius (L) och hot att lämna SD-samarbetet. Är det bara att hoppa av eller är det att ta hårdare strid för sina frågor? Ja, man skulle önska att högerpartierna hittade andra samarbetspartners för politiken, att L och M kunde liera sig med C, Mp, V och S i relevanta frågor och ta sig framåt på andra sätt. Småskolorna, miljöfrågorna, klimatet, landsbygden, turismen, kulturen och näringslivet/företagandet är några frågor som skulle vara intressanta att se hur man höjer blicken och ser ur bredare perspektiv. Alla diskussioner kommer förstås inte fram i det man ser utåt - alltså, jag ser inte hur de resonerar i sina förhandlingar -  men jag blir ofta beklämd när jag ser resonemang och åtgärder som når allmänheten i korta ordalag. Jag undrar över grundprinciperna, ideologin, och hur man reflekterar över sina grundvärden i besluten. Säljer man sin själ för makten? Hela politiken gör numera så otroligt ont i själen. Det känns så väldigt hopplöst när man hör om hoten, demokratifarorna, narrativen, presstödets konsekvenser, studieförbundens och föreningslivet svårigheter. Den här tiden gör verkligen ont i demokrati- och klimatsjälen. Det kräver naturligtvis stora gemensamma krafttag för att återskapa vänlighet och gemensam omsorg och ansvar i ett samhälle. Just nu verkar det ligga väldigt långt bort. 


Vi talar om Motiv i ett samtal. Det är Malin Persson Giolitos senaste bok. Vi grottar ner oss i berättelserna, tänker på personernas liv, misstagen, medvetenheten och brottsbalkens bestämmelser. Varför blir livet som det blir, egentligen? Ja, för att vi är som vi är och möter människor som för oss i en riktning. Vi själva och tillfälligheterna samspelar. Vi hade ett mycket bra samtal. Om Motiv kan man tala mycket. Det kan också vara svårt att se vad brottet är när händelser bygger på omsorg om ens barn eller förälder. När är gränsen passerad? Vad är brottet egentligen? Samtalet om Motiv gav berättelsen nya dimensioner,  eftersom gruppen grottade ner sig i berättelserna, fäste dem i livet, såg, undrade och delade med sig. Jag tackar för alla förundrande samtal.


På hemvägen tänkte jag på Visit Roslagen som gått i konkurs. Det är sorgligt och jag undrar hur framtiden ser ut för marknadsföringen av turismen i Roslagen och Norrtälje. Vad är Norrtälje och Roslagen? Vilken bild vill kommunen och folket att vi gemensamt driver eller ska ha? Vilken berättelse berättar vi om vår plats? Har vi en sådan? Visit Roslagen har också drivit utbildningar för Roslagsambassadörerna, som skapat kunskap om platsen,  historien och människorna. Vad händer med dessa utbildningar nu? 


Hur viktig är turismen för vår trakt? Jag hör en företrädare för kommunen säga att turistbyrån nog inte behövs under vintern. Jag tystnar, vet inte vad jag ska säga. Undrar hur de ser på staden och kommunen. Något så viktigt som en turistbyrå som arbetar för platsen, bilden, narrativet och kommunen, ska den bara finnas en kort tid av året? Nej, men hu, det låter verkligen som ett kvalificerat feltänk.


A..




Inga kommentarer: