tisdag 22 november 2022

Aktivism är vackert och viktigt.

Aktivism är vackert och viktigt. Det behöver inte innebära att man skriker, sätter sig på motorvägen, bryter sig in, slår sönder eller annat högljutt. Det kan också behövas, men alla vågar inte det. Eller ser det inte som rätt väg att gå. 

Det kan istället vara en sagobok som pratar om murarna omkring oss, men det kan också vara som det iranska fotbollslaget gjorde. De tittade på flaggan, lyssnade på nationalsången, men de sjöng inte med. Modigt och viktigt, tänker jag om det. 


Det gäller att hitta de förfinade sätten, de som syns, uppmärksammas och väcker känslor i oss. Också de kan göra skillnad. 


Att skriva artiklar eller göra filmer om bedrövelsen runt fotbolls-VM är ett viktigt sätt, att dela bilder om #kvinnalivfrihet eller vägra sjunga nationalsången ett annat, att springa runt den ryska ambassaden timme efter timme för att stödja #ukraina är ytterligare ett. Att spela fotboll med en armbindel om alla människors lika värde är också en markering. Vikten markerades kanske särskilt när Fifa förbjöd. Även kläder spelar roll. England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz har markerat i media, på tv och i tidningar och hemsidor, visat världen var de står, trots att de inte kunde ha armbindeln under VM-spelet. Även det gör skillnad, eller hur? 


Den 7/12-22 - på morgonkvisten - har vi ett samtal om aktivism i bokhandeln. Vi lyssnar först på #vimåsteprata föreläsningen om aktivism (digitalt i butiken) och fortsätter sen samtalet tillsammans. Vad är aktivism? Måste det vara våldsamt eller kan det vara snällt och fridsamt? Häng på i samtalet, vetja! Jag tänker att det blir milt och vänligt, men med tanke om förändring och påverkan. Om samtal om aktivism i bokhandeln den 7/12-22: 
Det iranska fotbollslaget har visat sitt missnöje mot regimen, t ex här:


Flera länder pekar på vikten av mänskliga rättigheter och människors lika värde, men rättar sig efter Fifas beslut: 
Sagobok om murar: #fotbollsvm #iran #aktivism #svenskafreds #kikkuliförlag #aftonbladet  #roslagensbokhandel #norrtälje #kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagen #attskriva #demokratiskasamtal #civilolydnad #svenskafreds  #fotbollsvm #mänskligarättigheter #sensusnorrtälje 
Inga kommentarer: