fredag 6 maj 2016

Montreal - Kanada - 5 maj 2016

Ja, här finns massor av ekorrar. De är uppenbart människovana även om de inte kommer ända fram. Lite skygga är de ändå.

5 maj 2016. Montreal - Kanada.

Promenad. Det var ingen överhängande risk för regn idag. Solen har skinit vänligt, himlen har varit blå med inslag av olika typer av grått. Huvudsakligen blå dock. Träden knoppas lite lätt. Människorna har inte enats kring om det är värmt eller kallt. Några går i kortbyxor och t-shirt och andra i täckjacka och mössa.

Vi vandrar längs nya stråk, ibland vackert och ibland bredvid förskräckligt dammiga vägar. Vi passerar en nyare hamn och konstatera pågående containertransporter, mm. Sjöfart pågår i allra högsta grad även om slussning från floderna antagligen inte pågår (åtminstone inte för stora båtar).

Ett förundrande lådhus där arkitekten måste ha fått helt fri händer drar till sig vår uppmärksamhet. Vi såg den igår ifrån den gamla hamnen och kunde nu granska den på närmare håll. Det såg ut som staplade lådor i skiftande riktning, som skapat bostäder. Vi är överens om att de behöver målas. De skulle göra sig bättre då.

Vi vandrade ut till den stora kupolen som ligger öster om staden. Det är ett miljömuseum som berättar om våra konsumtionsvanor, de som förstör vår jord. Plast, utfiskning, modehetsen, ständigt nya mobiltelefoner, mm, kan nämnas. Ja, det finns fler beteenden som skadar vår jord.

Promenaden tillbaka till staden gick över en enormt hög bro - 2725 meter lång & 104 meter hög - Jacques Cartier Bridge. Min svindel tvingade mig att hålla hårt i Leif och stint stirra på ett smalt område rakt framåt. Jag tillät mig själv inga sidoblickar ut över den skarpa vyn. Det var en högst obehaglig promenad, för min del. Leif fann den säkert avsevärt mer sympatisk än vad jag tyckte.

Bortsett från höghöjdspromenaden har vi haft en fin dag vandrande runt om i staden - inte på samma gator som igår eller i förrgår. Nya gator, i en trivsam stad.

Det tråkiga är att vi ser rätt många människor som ser ut att vara missbrukare (typ A-lagare eller andra droger). Det är trist, förstås.

A..Biosphère museé de lénvironment - Montreal.
Bostadskvarter - här verkar en arkitekt med helt fria händer ha lekt fram sina ritningar...
De hänger rosa bollar över vägen - samma väg som de längre upp har prytt med timmer. Vi tror att festen börjar på lördag, typ när vi lämnar staden. De bygger uteplatser för restauranger, gör fint runt omkring - snart är våren och värmen här, snart kommer turisterna till stan. Kanske är det någon form av festival på gång? 

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja, nu närmar sig den här resan sitt slut. Det är synd att en festival inte fick avsluta den men helhetsintrycket tycker jag är positivt av hela färden. Det får ju inte gå alltför lätt till när, när man ganska oplanerat attackerar en ny världsdel. Du skriver härligt inspirerande.det blir som en resehandbok. Välkomna hem om någon dag.Gunnel